Nummer

25

Prettige vakantie

Hoera, vakantie! Ga je op reis met de trein, de fiets of de auto, of toch met het vliegtuig? Bedenk samen met de kinderen hoe je duurzamer op vakantie kunt gaan.

De coronacrisis strooit roet in veel vakantieplannen. Daar zit ook een goede kant aan: veel mensen gaan nadenken over een andere manier van vakantie vieren. In eigen land bijvoorbeeld, omdat verre reizen nog te riskant zijn. En dat is best een goed idee. Hoera, vakantie! Maar dan wel op een nieuwe, duurzame manier.

Brainstorm met voorpret

Bedenk samen met je kinderen hoe je duurzamer op vakantie kunt gaan. Gebruik het principe van een brainstorm: neem elk idee serieus en roep niet meten: ja maar, dat kan niet! Gebruik je creativiteit, speur op internet en probeer zoveel mogelijk alternatieve vakantiemanieren te verzinnen. Met de trein naar Zweden en daar een tocht maken op een zelfgebouwd vlot. Op de fiets naar een Waddeneiland en daar vakantie vieren in een gehuurde tent. Een stedentrip naar Londen met de trein, en dan je hele reisprogramma afstemmen op de kinderen – leuk en leerzaam. Wat je ook bedenkt – en je hoeft niet alle plannen uit te voeren – vakantieplannen maken vergroot de voorpret. En dat geldt al helemaal als je afwijkt van je normale manier van vakantie vieren. Het wordt een ontdekkingsreis al voordat je vertrekt en je kinderen hebben misschien heel goede ideeën waar je als ouder zelf nog nooit aan hebt gedacht.

minder lezen meer lezen

Ga (h)eerlijk op vakantie

Ontdek de trein

UITDAGING: Ga schoner de weg op. Wat past bij jou?

Bekijk de klimaatimpact van jouw vakantie