Nummer

12

Afwisseling is gezond

Is jouw energieleverancier duurzaam?
Check of je kunt wisselen van leverancier.

Groen of grijs?
Welke ‘kleur’ heeft de stroom die je gebruikt? Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen, grijze stroom niet. Groene stroom is beter voor het milieu en helpt het klimaatprobleem op te lossen. Het is dus zinnig om na te gaan uit welke bronnen jouw energieleverancier stroom opwekt. Dat kun je zien op het stroometiket dat je bij de jaarafrekening ontvangt. Je kunt het ook opzoeken op de website van je energieleverancier.

Vergelijk op duurzaamheid
Gas en stroom koop je bij een energieleverancier. Daarvan zijn er veel, en ze zijn niet allemaal even duurzaam. Hoe weet je nu of een leverancier duurzame (groene) energie levert?

Door energieleveranciers te vergelijken. Dan zie je niet alleen verschillende prijzen, maar wordt ook duidelijk welke energiemaatschappij het duurzaamst is.

Bonus: bespaar op je energierekening!
Behalve op duurzaamheid kun je verschillende leveranciers ook vergelijken op prijs. En zo kun flink besparen op je energierekening. Ook elk jaar wisselen van leverancier kan je geld opleveren – vaak krijg je als nieuwe klant geld terug na het eerste jaar (een welkomstbonus).

Goed nieuws: duurzame (groene) stroom hoeft niet duurder te zijn.

Tip: vergelijk de energieleveranciers op duurzaamheid. <externe link naar https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier.

minder lezen meer lezen

Weet jij wat voor soort stroom je afneemt bij jouw energieleverancier?

1. Welke 'kleur' heeft jouw stroom?

Welke ‘kleur’ heeft jouw stroom? Ga na welke bronnen je energieleverancier gebruikt voor het opwekken van de stroom die je gebruikt.

Hoe? Kijk op het stroometiket dat je energieleverancier meestuurt bij de jaarafrekening. Of vind deze informatie op de website van je leverancier.

2. Op zoek naar een duurzame(re) energieleverancier?

Ben je op zoek naar een duurzame(re) energieleverancier? Bekijk hier waar je op moet letten.

Benieuwd hoe de Nederlandse energieleveranciers in 2019 gescoord hebben op het gebied van duurzaamheid?

3. Zelf duurzame energie opwekken?

Overweeg je om zelf duurzame energie op te wekken? Dan zijn zonnepanelen misschien interessant voor jou.