Nummer

13

Van het gas af

Van het gas af


Nederland wil in 2050 gasloos wonen.
Hoe kunnen we samen dit doel bereiken?

In Nederland gaan we stap voor stap van het gas af. Want gas gebruiken betekent CO2 uitstoten en dat is slecht voor het klimaat. In 95% van de Nederlandse huizen wordt aardgas gebruikt om te koken, te douchen en het huis te verwarmen. Die 95% moet uiteindelijk naar 0%. In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn.

Wat kunnen we doen?
Geen gas, toch lekker koken, een warme douche en een comfortabel huis.
Wat kunnen we doen?

Koken zonder gas is nu al heel goed mogelijk. Steeds meer mensen stappen bijvoorbeeld over op koken op inductie. Dat heeft veel voordelen: je kunt de temperatuur snel aanpassen, het is veilig omdat alleen het vlak onder de pan heet wordt en een inductiekookplaat is gemakkelijk schoon te maken (doekje erover, klaar).  

Het huis verwarmen kan ook zonder aardgas. Bijvoorbeeld met elektrische warmtepompen, zonneboilers, ventilatie met warmte-terugwinning of warmtenetten (waarbij restwarmte wordt gebruikt om huizen te verwarmen).

Sommige stappen zijn nu al goed te doen. Andere alternatieven, zoals betaalbare warmtepompen, staan nog in de kinderschoenen. Maar je kunt er al wel informatie over verzamelen.

Tip: Toe aan een nieuwe keuken? Kies dan meteen voor een inductiekookplaat of een andere vorm van elektrisch koken. Zeker als je zonnepanelen hebt!

minder lezen meer lezen

Wat kan ik nu doen om straks gasloos te wonen?

1. Wat zijn de grootste gasverbruikers in je huis?

Weet jij hoeveel gas je per jaar verbruikt? Bekijk je energierekening, dan weet je het.

Nieuwsgierig hoe jouw energieverbruik scoort ten opzichte van energieverbruik van anderen?

Weet jij welke activiteiten in huis het meeste gas verbruiken? Gemiddeld wordt het meeste gas gebruikt voor het verwarmen van je woning (tot wel 80%), gevolgd door warm water en een klein deel voor koken. Hoe is dat bij jou thuis?

2. Bereid je voor op een gasloze toekomst.

Wil je weten hoe je stap voor stap toewerkt naar een gasloos huishouden? Via de link hieronder krijg je veel nuttige informatie.