Nummer

7

Afwisseling is gezond

Is jouw energieleverancier duurzaam? Check of je kunt wisselen van leverancier.

Groen of grijs?
Welke ‘kleur’ heeft de stroom die je gebruikt? Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen, grijze stroom niet. Groene stroom is beter voor het milieu en helpt het klimaatprobleem op te lossen. Het is dus zinnig om na te gaan uit welke bronnen jouw energieleverancier stroom opwekt. Dat kun je zien op het stroometiket dat je bij de jaarafrekening ontvangt. Je kunt het ook opzoeken op de website van je energieleverancier.

Vergelijk op duurzaamheid
Gas en stroom koop je bij een energieleverancier. Daarvan zijn er veel, en ze zijn niet allemaal even duurzaam. Hoe weet je nu of een leverancier duurzame (groene) energie levert?

Door energieleveranciers te vergelijken. Dan zie je niet alleen verschillende prijzen, maar wordt ook duidelijk welke energiemaatschappij het duurzaamst is.

Bonus: bespaar op je energierekening!
Behalve op duurzaamheid kun je verschillende leveranciers ook vergelijken op prijs. En zo kun flink besparen op je energierekening. Ook elk jaar wisselen van leverancier kan je geld opleveren – vaak krijg je als nieuwe klant geld terug na het eerste jaar (een welkomstbonus).

Goed nieuws: duurzame (groene) stroom hoeft niet duurder te zijn.

minder lezen meer lezen

Hoe zit het precies met jouw energieleverancier?

1. Overzicht duurzame energieleveranciers, ook regionaal

Wat zijn nou de meeste duurzame energieleveranciers in Nederland? De Consumentenbond heeft hier een overzicht van gemaakt.

En kijk ook eens wat de regionale mogelijkheden zijn.

Hoe groen is jouw energieleverancier?

2. Wek energie op voor je buren

Als je bijvoorbeeld een groot dakoppervlak hebt en je wekt al voldoende energie op voor jezelf, kun je via een genoemde postcoderoosregeling energie aan je buren leveren.

Dit is voordeliger dan stroom die je niet gebruikt terugleveren op het net. Op de Kooijweg in Renswoude is vorig jaar het eerste postcoderoosproject gerealiseerd.

Informeer bij energiecoöperatie Vallei Energie naar de mogelijkheden.