Nummer

6

Daar knap je van op

In onze ‘wegwerpmaatschappij’ is het normaal dat je iets koopt, gebruikt, en weggooit als het kapot is of als je het niet meer wilt hebben. Daarna koop je gewoon weer nieuwe spullen. Dat jaagt de productie van goederen op en vergroot de afvalberg. Niet erg duurzaam!

Iets (laten) repareren of opknappen is wél duurzaam. Voorbeelden genoeg: een kapotte rits in een broek is niet zo moeilijk te vervangen; kun je het niet zelf, ga dan naar een kledingreparatiebedrijf. Kapotte elektrische apparaten beginnen aan een nieuw leven na een bezoek aan het repaircafé. Of voer de reparatie zelf uit; vaak gaat het maar om een simpel onderdeeltje. Op Youtube vind je talloze instructiefilmpjes.

Een oude stoel kun je nog prima gebruiken na een opknapbeurt met nieuwe bekleding of een nieuw kleurtje.

Lenen & delen in plaats van hebben & houden
Sommige dingen heb je maar een of twee keer nodig. Een hogedrukspuit, een klopboor of een partytent voor je zilveren huwelijksfeest in de tuin. Kijk dan eens in je omgeving of je dit ergens kunt lenen. Huren bij een gespecialiseerd bedrijf is bijna altijd mogelijk.

Een andere optie is delen. Heb je bijvoorbeeld niet dagelijks een auto nodig? Dan is autodelen een prima en duurzamer alternatief. Delen is het nieuwe hebben.

minder lezen meer lezen

Repareer je rot

1. Bezoek het repaircafe in Renswoude

2. Maak iemand anders blij

Het kan natuurlijk gebeuren dat je bepaalde dingen echt niet meer in huis wilt hebben. Zijn die spullen nog bruikbaar? Gooi ze dan niet weg, maar geef ze aan de kringloopwinkel. Of maak iemand anders er blij mee via www.gratisaftehalen.nl.