Nummer

8

Alles uit? Alles uit!

Alles uit? Alles uit!

Apparaten op stand-by?
Zet ze écht uit, die stiekeme stroomslurpers!

Elektrische apparaten verbruiken soms ook energie als je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld als ze op ‘stand-by’ staan (in de slaapstand). Vooral televisies, spelcomputers, andere computers en laptops en muziekinstallaties zijn grote slaapverbruikers. Als je ze uitzet gaan ze niet echt uit, maar op stand-by. En zo verbruik je stiekem per jaar ongeveer 450 kWh stroom. Dat zijn toch weer een paar tientjes waar je iets leuks van had kunnen doen. En het is natuurlijk ook niet goed voor het milieu en voor de brandveiligheid in jouw huis.

Oplossing: stekkerdoos met aan/uit-knop
Veel apparaten staan dicht bij elkaar omdat je ze ook zo gebruikt. Denk maar aan de  computer met printer, of de tv en de dvd-speler. Of de apparaten die je gebruikt in de hobbykamer.

Gelukkig is het stiekeme stroomverbruik goed op te lossen. Namelijk zo:

  • gebruik een contactdoos (stekkerdoos) met een aan/uitschakelaar;
  • stop hier alle stekkers in;
  • zet de stekkerdoos op ‘uit’ als je klaar bent met tv kijken, computeren,  strijken of iets anders waar je stroom bij nodig hebt;
  • doe dit in ieder geval elke avond voor je naar bed gaat.
minder lezen meer lezen

Welke actie onderneem jij om je energiegebruik te verduurzamen?

1. UITDAGING: loop een rondje!

Loop een week lang aan het eind van de avond eens bewust een rondje door je huis om te zien welke apparaten er allemaal nog aan of op stand-by staan. En zet ze meteen uit! Hoe vaak heb jij een apparaat uitgezet in één week?

2. Tips bij het besparen

Er zijn een veel manieren om je energiegebruik in huis te beperken. De onderstaande link geeft hier een mooi overzicht van.

3. Installeer standbykillers