Nummer

15

Huh? Flexi-wat?

Af en toe geen vlees eten is goed voor het milieu. Iemand die dat doet, is een flexitariër.

Je hoort en ziet het steeds vaker: eet minder vlees. Maar wat is daar nou zo goed aan?
Ten eerste is minder bewerkt vlees eten beter voor je gezondheid. Als je juist wel veel bewerkt vlees eet, zoals vleeswaren, of rood vlees zoals biefstuk, heb je meer kans om ziek te worden.

Ten tweede is minder vlees eten goed voor het milieu. Voedselproductie is verantwoordelijk voor een flink deel van de uitstoot van broeikasgassen en dat is niet goed voor het milieu.

Kringlooplandbouw Er is ook een relatie tussen vleesproductie en de gezondheid van de landbouw zelf. Dieren eten veevoer dat groeit op het land, maar door het verbouwen van al dat voer voor die grote veestapel raakt de bodem uitgeput. En het land wordt bemest met kunstmest die stikstof bevat, ook niet goed voor het milieu. Het alternatief is kringlooplandbouw en een kleinere veestapel. Daarmee houden we de landbouwsector sterk en gezond.

Vega bitterballen Voor jou als consument betekent dit: minder vlees eten, en bij voorkeur alleen biologisch en duurzaam geproduceerd vlees. Dat is duurder, maar als je minder vlees eet, compenseert dat de hogere prijs. Je kunt ook kiezen voor vleesvervangers. Er is veel keus en sommige vleesvervangers zijn niet van ‘echt’ te onderscheiden. Heb je wel eens een vegetarisch saucijzenbroodje geproefd? Of vega bitterballen? Dan begrijp je waarom vleesvervangers steeds populairder worden. Maar het allerbelangrijkste van minder vlees eten is: zo blijven jij én het milieu gezond!

In Renswoude en omgeving is bij veel boerderijen duurzaam en eerlijk geproduceerd vlees te koop.

minder lezen meer lezen

Probeer het gewoon eens

1. Kook heerlijk zonder vlees

2. Eet een (lokaal) duurzaam stukje vlees

Kijk eens wat er lokaal te krijgen is. Bij lokaal en duurzaam vlees zit er vaak ook minder verpakking omheen.

Ontbreekt er een duurzaam lokaal bedrijf? Stuur dan een mail naar info@doezaam.nl.