Nummer

3

Soort bij soort

Soort bij soort: afval scheiden loont, eten op straat gooien niet. Een bananenschil verteert wel, maar dat duurt minstens een jaar! Om over de plastic zak nog maar niet te spreken: die doet er 10 tot 20 jaar over om te worden afgebroken. En zo heeft elke afvalsoort zijn eigen afbraaktijden.

Denk aan de vogels Er is nog een nadeel van eten op straat weggooien. Als vogels het eten willen oppakken dat door mensen uit het autoraampje is gegooid, worden ze vaak aangereden. En niet zelden overleven ze dat niet.

Afval scheiden, doe het goed Maar…. afval scheiden werkt alleen als je het goed doet (dus niet per ongeluk papier weggooien bij het plastic of plastic bij het GFT-afval). In Renswoude kun je deze soorten afval scheiden:

  • GFT: groente-, fruit- en tuinafval
  • glas
  • textiel (kleding en beddengoed)
  • papier en karton
  • restafval (alles wat overblijft na afvalscheiding)
  • PMD-afval (plastic, kunststof, blik, drinkpakken).

minder lezen meer lezen

Afval scheiden voor gevorderden

1. Scheid je afval goed

De gemeente Renswoude haalt verschillende soorten afval op. Kijk hieronder op de afvalkalender. Of download de ACV-app op je mobiele telefoon en krijg een melding.

In de ACV-app vind je niet alleen de ophaaldagen van jouw afval maar ook de dichtstbijzijnde containerlocaties (glas, papier, restafval, textiel etcetera) en een handige zoekfunctie ‘Welk afval waar’.

Glas en textiel zijn soms ook afval. Gooi ze niet bij het restafval! Lever ze in op de juiste plek!

2. De afvalquiz!

Weet jij in welke bak je je afval moet gooien?

3. UITDAGING: Raap je rot! Ga ZWOGGEN of TROEPTRIMMEN in de buurt.

Loop samen of alleen eens 2 uur door de wijk en pak het afval op dat je ziet. Maak een foto en deel deze op social media #doezaambeekweide #renswoude

Rob van de Bor loopt zeker twee keer per week een rondje door Renswoude, 1 keer met prikstok en een zak en 1 keer zonder. De gemeente (omgevingsbeheer) stelt prikstok en afvalzakken beschikbaar.

Meer weten over zwoggen of troeptrimmen? Bel Rob van de Bor, 0318 57 34 89.