Nummer

4

Tasje erbij? Nee dank u!

Hoe vaak betaal je extra voor boodschappentasjes? Je eigen tas meenemen is duurzaam en kost 0 euro!

Gratis plastic tasjes zijn verboden sinds 2016. Daardoor gebruiken we nu 70 procent minder plastic tasjes. Toch gooien we elke week nog één plastic tas per persoon weg. Dat is niet goed voor het milieu, want het maakt de afvalberg groter.

Waarom is minder of geen plastic een goed idee? Omdat plastic een probleem is. Het vergaat niet, het verdwijnt in piepkleine deeltjes in het milieu en bedreigt zo onze gezondheid en die van miljoenen dieren. De plasticsoep is een groot milieuprobleem. Toch kun jij als consument er iets tegen doen. Om te beginnen: gebruik zo weinig mogelijk plastic.

Sticker erop!
In de supermarkt zijn onverpakte groenten en fruit een duurzamer keuze dan verpakte. Maar dat voordeel wordt teniet gedaan door de plastic zakken die de supermarkt klaar legt bij de weegschaal. Gelukkig hoef je de appels of peren niet in zo’n plastic zak te stoppen. Je kunt ze ook los meenemen; dan plak je de prijssticker gewoon op een van de fruitstukken. Of je neemt zelf een duurzaam tasje of zak mee en doet ze daarin. Sticker op de tas of zak, klaar. Alle kleine beetjes helpen – als je het voortaan zo doet scheelt dat een stuk in het plasticverbruik.

Papieren tas, mag dat wel?
En papieren tassen dan? Sinds gratis plastic tassen verboden zijn, geven winkels vaak tasjes van papier of ander materiaal mee. Maar dat is ook niet zo gezond voor het milieu. Waarom niet?

  • de draagkracht van papier is minder groot dan die van plastic. Om een papieren tas te maken die hetzelfde moet kunnen dragen als een plastic tas, is er meer materiaal nodig (dus meer gebruik van grondstoffen en meer afval);
  • een papieren tas gaat minder lang mee en belandt dus sneller bij het afval.

Dus een papieren tas is ook geen goed idee.

Wat dan wel?
Geen plastic tas en ook geen papieren tas vragen in de winkel. Wat dan wel?
Neem je eigen boodschappentas mee. Dat bespaart heel wat (gratis) tassen die maar één keer gebruikt worden.

minder lezen meer lezen

Afval scheiden naar een hoger niveau?

1. Altijd je eigen tas bij de hand

Zorg dat je eigenlijk altijd wel een tas bij de hand hebt.  Koop een klein opvouwbaar katoenen of nylon tasje of boodschappennetje. Bewaar het in je handtas, rugzak of fietstas, of leg het in de auto. Dan heb je altijd een tasje bij de hand als je een winkel binnenstapt – ook al was je het niet van plan.

2. Gooi je tas in de juiste afvalbak

Als je toch een keer een plastic of papieren tas koopt, gooi hem dan na gebruik in de juiste afvalbak.