Renswd 01 30 Terugkaatsen

De radiator verliest veel warmte door de muur.
Met radiatorfolie los je dit eenvoudig op.

Staan er radiatoren in je huis tegen een buitenmuur? Dan gaat de warmte niet alleen de kamer in, maar ook door de muur naar buiten. Jammer, die verloren warmte. Met radiatorfolie los je dit probleem op. De folie kaatst de warmte terug de kamer in en zo ontsnapt er geen warmte meer naar buiten. En de cv-ketel hoeft minder hard te stoken.

Makkelijk en voordelig
Radiatorfolie is makkelijk toe te passen: je plakt de folie op de muur of direct op de achterkant van de radiator (deze soort folie is onzichtbaar). Radiatorfolie kost relatief weinig en de besparing is groot: 10 m3 gas (8 euro) per jaar voor elke vierkante meter folie.

Geen steen maar glas
Ook als de radiator is geplaatst voor een glazen pui, wand of raam, kun je radiatorfolie gebruiken. Je kunt de folie namelijk ook op de radiator plakken. De besparing is nog groter dan die van de radiator bij de buitenmuur. Namelijk: 50 m3 gas (40 euro) bij enkel glas en 25 m3 gas (20 euro) bij dubbel glas (de besparing is voor 1 jaar per vierkante meter folie).

Renswd 01 29 Tochtstrips

Tocht en vocht maken je huis oncomfortabel. Tochtstrips zijn een prima en makkelijke oplossing.

Tocht is vervelend, het voelt onaangenaam en je krijgt het er koud van. Dan zet je de verwarming toch wat hoger? Dat helpt niet. En zo wordt energie besparen in een tochtig huis wel heel lastig. Daarom kun je beter het probleem bij de wortels aanpakken: maak naden en kieren dicht. Bijvoorbeeld bij ramen, deuren, drempels en de brievenbus. Dat kan op veel manieren. Van elastische kit tot tochtband en van brievenbusborstel tot vezels of schuim.

Sommige oplossingen zijn goedkoop en eenvoudig, zoals het aanbrengen van tochtstrips van zacht flexibel materiaal met een plakstrip. Andere oplossingen vragen wat meer doe-het-zelf-ervaring. Wat je ook van plan bent, bedenk eerst goed wat er nodig is en hoe je de klus gaat aanpakken.

Renswd 01 28 Warme voeten

Warme voeten
Zijn je voeten koud, dan heeft de rest van je lichaam het ook niet lekker warm. Daarom is het isoleren van de vloer een prima manier om te zorgen voor een lekker warm huis. Dat is fijn en comfortabel.

En wist je dat het je ook geld oplevert? Milieu Centraal heeft berekend dat de besparing door vloerisolatie gelijk staat aan 8 procent rente op je spaarrekening. En die rente is nu heel laag, dus tel uit je winst. Het milieu heeft ook winst: je verbruikt minder gas of stroom en de CO2-uitstoot wordt ook minder.

Check de kruipruimte
Net als bij het dak kun je de vloer isoleren aan de onderkant en aan de bovenkant. Wat het beste is, hangt af van de kruipruimte onder je huis. Is de kruipruimte ten minste 35 centimeter hoog? Dan is je huis geschikt voor vloerisolatie aan de onderkant van je vloer. Dat is niet moeilijk te doen en het levert je direct veel besparing op. Heb je een lagere kruipruimte? Dan is isolatie aan de bovenkant van de vloer of op de bodem van je kruipruimte een optie. Maar hiermee bespaar je minder op je energiekosten.

Veel mogelijkheden
Technisch gezien zijn er veel mogelijkheden je vloer te isoleren. Van glaswol tot isolatiekussens en van PUR-schuim tot kurkplaten. Ben je handig, dan kun je het zelf doen. Let dan wel goed op de technische eisen. Als je geen handige doe-het-zelver bent, kun je beter een gecertificeerd bedrijf (erkend bedrijf met keurmerk) inschakelen. Je hebt dan zeker garantie en het is vaak een eis als je subsidie aanvraagt.

Renswd 01 27 Uit je dak

Uit je dak

De warmte in huis kan niet alleen verdwijnen door de buitenmuren en de ramen, maar ook door het dak. Dat kan ervoor zorgen dat je huis in de winter nooit echt lekker warm is (of alleen tegen hoge energiekosten). Nog een nadeel van een dak zonder isolatie: ‘s zomers kan het juist heel warm worden in huis. Met dakisolatie los je dit probleem op. Je huis blijft lekker koel in de zomer en is lekker warm in de winter.

Dakisolatie binnen of buiten
Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren. Wat is de beste manier? Dat hangt onder andere af van het soort dak op je huis. Schuine daken kun je isoleren aan de binnenkant of aan de buitenkant. Als je een handige doe-het-zelver bent, is binnenisolatie van het dak goed zelf te doen.

Kies je voor isolatie van de buitenkant van het dak? Begin er niet zelf aan; dat is echt een klus voor vakmensen. Net als isolatie van een plat dak of bij een dakkapel. Want als je dat niet goed doet, loop je risico op vochtproblemen, houtrot of schimmel.

Isoleren is besparen
Met een dak zonder isolatie verlies je veel warmte; het is een grote energieverspiller. Daarom geldt: isoleren is besparen – tot wel honderden euro’s per jaar. En je draagt bij aan een beter milieu waarin we zuinig zijn met energie en de CO2-uitstoot lager is.

Renswd 01 26 Driedubbel glas

Wat is het lekker stil in huis! Dat komt door het superisolerende tripleglas.

Driedubbelglas

Met isolerend glas bespaar je energie en geld. Veel huizen hebben al dubbelglas. Dat is beter dan enkelglas – daarbij vliegt de warmte zo door het raam je huis uit. Maar het kan nóg beter: met driedubbelglas. Dat is isolerend glas met maar liefst 3 isolatielagen. Dit isolatieglas heeft bovendien als voordeel dat het ook geluid van buiten tegenhoudt. Kies je voor driedubbelglas, dan wordt het niet alleen lekker warm, maar ook stiller in huis! Goed isolerende ramen gaan 20 jaar mee. Daarna wordt het tijd ze te vervangen.

Plussen en minnen

Een beetje ingewikkeld is het wel, al die verschillende namen voor isolerend glas. Wat is wat?

enkelglas: niet-isolerend glas, bestaat uit 1 laag.

dubbelglas: beter isolerend glas, bestaat uit 2 lagen.
Ook bekend als: HR++-glas (met 2++. Het teken – is geen min maar een verbindingsstreepje voor de spelling).

tripleglas: goed isolerend glas, bestaat uit 3 lagen.
Ook bekend als HR+++-glas, driedubbelglas of drievoudig glas.

Dus: hoe meer ++, hoe meer warmte in je huis blijft. En dus: hoe meer je bespaart op je energierekening.

Renswd 01 25 Muren vullen

Maak van je huis een duurzaam thuis

In je huis ben je elke dag. Alleen, samen met je partner of met je gezin. Je huis is de plek waar je je gelukkig en geborgen kunt voelen. Je huis is je thuis.

Je huis biedt ook veel kansen om duurzamer te leven! Er zijn allerlei aanpassingen mogelijk – in huis, aan huis en rondom je huis. Natuurlijk, die aanpassingen vragen investeringen in geld, tijd of allebei. Maar als je verder kijkt, kun je veel besparen en van je huis een duurzaam thuis maken. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Spouwisolatie
Spouwisolatie is hetzelfde als spouwmuurisolatie. Het betekent dat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld met piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Spouwisolatie is echt een slimme verbetering van je huis: meer warmte tegen minder kosten! De warmte in huis verdwijnt niet meer naar buiten en de kou van buiten komt niet meer naar binnen. Gevolg: minder energie nodig voor de verwarming, dus je gebruikt minder gas of stroom én de CO2-uitstoot is minder. Een prima eerste stap op weg naar een duurzaam huis!