Deventer Stroomt 01 36 Zuinige was

Wasmachines gebruiken water, zeep en energie.
Dat kan allemaal minder met de ecostand.

De wasmachine is een van de grootste energieslurpers in het huishouden. En we gebruiken hem vaak, in veel gezinnen wel elke dag. Daar staat tegenover dat er veel mogelijkheden zijn om zuiniger te wassen. Zo bespaar je water en stroom.

Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. De ecostand is een belangrijke bezuiniger, maar er zijn meer manieren om duurzamer te wassen.

Ecostand
Heeft je wasmachine een ecostand? Mooi. Het ecoprogramma duurt langer dan een normaal wasprogramma, maar toch verbruikt de wasmachine dan veel minder energie. Dus met een beetje geduld bespaar je geld en is je was net zo schoon.

Niet alles op 60 graden
Het is meestal niet nodig om de was op 60 of zelfs 90 graden te wassen. Veel kleding wordt ook schoon op 30 of 40 graden. Vooral als het gaat om kleren die alleen niet zo fris ruiken. Door vlekken voor te behandelen met een speciaal middeltje, wordt de was vaak ook op een lagere temperatuur goed schoon. 

Stel de machine in op een lagere temperatuur, dan verbruikt hij minder energie.

Korte was = hoger energieverbruik
Wasmachines hebben allerlei programma’s. Bijvoorbeeld voor katoen, voor synthetische stof, voor wol, voor ‘handwas’, voor extra vuile was of voor een klein wasje. Die programma’s verschillen in tijdsduur en in zuinigheid. Die zuinigheid wordt vooral bepaald door de opwarming van het water. Kost een korte was minder energie dan een langer programma? Dat zou je wel denken. Maar toch is dat niet zo. Korte wasprogramma’s verbruiken namelijk meer energie om het water te verwarmen tot een hogere temperatuur. Zo compenseert de machine de kortere wastijd.

Trommel vol
Hoe voller de trommel, hoe zuiniger je wast. Het is zonde van water en stroom om je wasmachine te laten draaien als hij niet helemaal vol zit. Maak dus helemaal gebruik van de capaciteit van je wasmachine. Trommel vol, dat scheelt een paar kleinere wasjes. Zo bespaar je water, stroom en geld.

Centrifugeren
Centrifugeren kost extra energie, maar minder dan je wasdroger. Gebruik je de droger? Centrifugeer de was dan op de hoogste stand. De droogtijd is dan korter.

Tip: ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Let dan goed op het energielabel.

Deventer Stroomt 01 35 Aan de lijn

Beperk gebruik van de droger.
Zelfs in de winter wordt je was droog in de buitenlucht.

Wasdrogers zijn handige tijdbesparende apparaten. Vooral in gezinnen met meer personen waar iedereen het druk heeft, kan een wasdroger een uitkomst zijn. Hup, de was erin en na anderhalf of twee uur kun je alles zo opvouwen en in de kast leggen. Maar besef ook: wasdrogers gebruiken veel energie. En lang niet alle was kan in de droger. Je kleren kunnen krimpen, en voor fijne was zoals wol en zijde is de droger al helemaal niet geschikt. Ook slijt was in de droger veel sneller dan wanneer je hem ophangt aan een waslijn of droogrek.

Hang een waslijn op
Sta eens stil bij de vraag: moet de was écht in de droger? Drogen aan de waslijn gaat eigenlijk net zo goed. Hang op zolder een waslijn op of gebruik een staand droogrek. Daar past meer schone was op dan je denkt. En als je was droog is, klap je het rek weer in, dan staat het ook niet in de weg. Heb je een tuin of balkon met ruimte voor een wasrek of waslijn? Dan kun je daar een of meer waslijnen spannen of een droogmolen neerzetten. Want zelfs in de winter wordt je was buiten ook mooi droog. En dat is honderd procent duurzaam!

Deventer Stroomt 01 34 Vers gezet

Zet precies zoveel koffie of thee als je nodig hebt.
Vers is lekker, weggooien is zonde.

Nederlanders zijn echte koffiedrinkers. De manier waarop we koffie zetten verschilt nogal. De een is gelukkig met een peperduur volautomatisch espressoapparaat, de ander zweert bij ouderwets koffie zetten met een filter op een thermoskan.

En de ene keer zet je 2 kopjes voor jezelf, de andere keer verwen je 30 verjaardagsgasten met een lekker bakkie (inclusief zo’n heerlijk Brabants worstenbroodje). Allemaal prima!

Maar nu een stap verder. Kun je ook duurzaam koffie of thee zetten? Jazeker, dat kan. Namelijk zo: zet precies zoveel koffie of thee als je op dat moment nodig hebt. Dan hoef je niks weg te gooien en verspil je dus ook geen water of energie om dat water op te warmen. En bovendien heb je dan altijd verse koffie of thee. Wat is er nou lekkerder dan dat?

Deventer Stroomt 01 33 Zuinige kop d’r op

Zuinige kop d’r op

Een waterbesparende douchekop bespaart je ook geld.
Douchen wordt al snel de helft goedkoper!

Met korter douchen bespaar je water en energie.  En geld, want je energie- en waterrekening worden lager. Maar er is nog een andere duurzame manier om water te besparen: neem een andere kop! Waarmee we natuurlijk niet een fraaie make-over bedoelen, maar een douchekop. Eentje die water bespaart. Er zijn veel soorten waterbesparende douchekoppen waarmee je 4,5 tot wel 7 liter water per minuut minder gebruikt. Dat is driedubbel duurzaam doen:  zuiniger met water, zuiniger met energie én een lagere waterrekening.

Deventer Stroomt 01 32 Drup drup drup …

Oh, de kraan lekt. De hele dag. De hele nacht.
Hoeveel water druppelt er zo weg?

Drupje voor drupje loopt het water uit de lekkende kraan. Ach, valt wel mee, die paar druppels, denk je dan. Maar wat gebeurt er als je de kraan niet repareert of vervangt? Dan zorgen al die kleine beetjes water er samen voor dat je 2000 liter per jaar verspilt. Dat is niet erg duurzaam. Bovendien betaal je ook meer voor het hogere verbruik. De oplossing is niet moeilijk: repareer de kraan of koop een nieuwe.

Tip: vaak is het alleen het kraanleertje dat vervangen moet worden. Dat is een rubber ringetje in het binnenwerk van de kraan. Als je een beetje handig bent, kun je zo’n kraanleertje zelf vervangen. Vergeet niet eerst de hoofdkraan af te sluiten!

Op Youtube vind je filmpjes met uitleg (zoek op: ‘kraanleertje vervangen’).

Deventer Stroomt 01 31 De 5-minutenregel

Douchen kost al snel 6 liter water per minuut.
Douche korter; in 5 minuten ben je ook lekker schoon!

Heerlijk, zo’n warme douche. Heel vroeger was het een luxe, nu is het normaal en dat is prima. Maar douchen kost ook water en veel energie. Om zuiniger en dus duurzaam te doen, is er een simpele oplossing: korter douchen. Geen 15 minuten en ook geen 10, maar 5 minuten onder de douche. Dat is net zo lekker én je hebt genoeg tijd om je haar te wassen, je in te zepen en af te spoelen.

Zoveel kun je besparen
Dit rekensommetje leert dat je veel water bespaart met korter douchen: als je elke dag 10 minuten doucht, gebruik je 6 x 10 liter water = 60 liter water per dag. Dat is 21.900 liter per jaar. Maar als je elke dag 5 minuten doucht, gebruikt je 6 x 5 liter water = 30 liter water per dag. Dat is 10.950 liter per jaar. En dan hebben we de energiebesparing voor al dat warme water nog niet eens meegeteld. Dus kom maar op met die timer onder de douche!

Renswd 01 36 Zuinige was

Wasmachines gebruiken water, zeep en energie. Dat kan allemaal minder met de ecostand.

De wasmachine is een van de grootste energieslurpers in het huishouden. En we gebruiken hem vaak, in veel gezinnen wel elke dag. Daar staat tegenover dat er veel mogelijkheden zijn om zuiniger te wassen. Zo bespaar je water en stroom.

Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. De ecostand is een belangrijke bezuiniger, maar er zijn meer manieren om duurzamer te wassen.

Ecostand Heeft je wasmachine een ecostand? Mooi. Het ecoprogramma duurt langer dan een normaal wasprogramma, maar toch verbruikt de wasmachine dan veel minder energie. Dus met een beetje geduld bespaar je geld en is je was net zo schoon.

Niet alles op 60 graden Het is meestal niet nodig om de was op 60 of zelfs 90 graden te wassen. Veel kleding wordt ook schoon op 30 of 40 graden. Vooral als het gaat om kleren die alleen niet zo fris ruiken. Door vlekken voor te behandelen met een speciaal middeltje, wordt de was vaak ook op een lagere temperatuur goed schoon.  Stel de machine in op een lagere temperatuur, dan verbruikt hij minder energie.

Korte was = hoger energieverbruik Wasmachines hebben allerlei programma’s. Bijvoorbeeld voor katoen, voor synthetische stof, voor wol, voor ‘handwas’, voor extra vuile was of voor een klein wasje. Die programma’s verschillen in tijdsduur en in zuinigheid. Die zuinigheid wordt vooral bepaald door de opwarming van het water. Kost een korte was minder energie dan een langer programma? Dat zou je wel denken. Maar toch is dat niet zo. Korte wasprogramma’s verbruiken namelijk meer energie om het water te verwarmen tot een hogere temperatuur. Zo compenseert de machine de kortere wastijd.

Trommel vol Hoe voller de trommel, hoe zuiniger je wast. Het is zonde van water en stroom om je wasmachine te laten draaien als hij niet helemaal vol zit. Maak dus helemaal gebruik van de capaciteit van je wasmachine. Trommel vol, dat scheelt een paar kleinere wasjes. Zo bespaar je water, stroom en geld.

Centrifugeren Centrifugeren kost extra energie, maar minder dan je wasdroger. Gebruik je de droger? Centrifugeer de was dan op de hoogste stand. De droogtijd is dan korter.

Renswd 01 35 Aan de lijn

Beperk gebruik van de droger. Zelfs in de winter wordt je was droog in de buitenlucht.

Wasdrogers zijn handige tijdbesparende apparaten. Vooral in gezinnen met meer personen waar iedereen het druk heeft, kan een wasdroger een uitkomst zijn. Hup, de was erin en na anderhalf of twee uur kun je alles zo opvouwen en in de kast leggen. Maar besef ook: wasdrogers gebruiken veel energie. En lang niet alle was kan in de droger. Je kleren kunnen krimpen, en voor fijne was zoals wol en zijde is de droger al helemaal niet geschikt. Ook slijt was in de droger veel sneller dan wanneer je hem ophangt aan een waslijn of droogrek.

Hang een waslijn op Sta eens stil bij de vraag: moet de was écht in de droger? Drogen aan de waslijn gaat eigenlijk net zo goed. Hang op zolder een waslijn op of gebruik een staand droogrek. Daar past meer schone was op dan je denkt. En als je was droog is, klap je het rek weer in, dan staat het ook niet in de weg. Heb je een tuin of balkon met ruimte voor een wasrek of waslijn? Dan kun je daar een of meer waslijnen spannen of een droogmolen neerzetten. Want zelfs in de winter wordt je was buiten ook mooi droog. En dat is honderd procent duurzaam!

Renswd 01 34 Niet meer dan nodig

Zet precies zoveel koffie of thee als je nodig hebt. Vers is lekker, weggooien is zonde.

Nederlanders zijn echte koffiedrinkers. De manier waarop we koffie zetten verschilt nogal. De een is gelukkig met een peperduur volautomatisch espressoapparaat, de ander zweert bij ouderwets koffie zetten met een filter op een thermoskan.

En de ene keer zet je 2 kopjes voor jezelf, de andere keer verwen je 30 verjaardagsgasten met een lekker bakkie. Allemaal prima!

Maar nu een stap verder. Kun je ook duurzaam koffie of thee zetten? Jazeker, dat kan. Namelijk zo: zet precies zoveel koffie of thee als je op dat moment nodig hebt. Dan hoef je niks weg te gooien en verspil je dus ook geen water of energie om dat water op te warmen. En bovendien heb je dan altijd verse koffie of thee. Wat is er nou lekkerder dan dat?

Renswd 01 33 Zuinige kop d’r op

Zuinige kop d’r op

Een waterbesparende douchekop bespaart je ook geld. Douchen wordt al snel de helft goedkoper!

Met korter douchen bespaar je water en energie.  En geld, want je energie- en waterrekening worden lager. Maar er is nog een andere duurzame manier om water te besparen: neem een andere kop! Waarmee we natuurlijk niet een fraaie make-over bedoelen, maar een douchekop. Eentje die water bespaart. Er zijn veel soorten waterbesparende douchekoppen waarmee je 4,5 tot wel 7 liter water per minuut minder gebruikt. Dat is driedubbel duurzaam doen:  zuiniger met water, zuiniger met energie én een lagere waterrekening.