Renswd 01 18 Wie wat bewaart….

Veel voedingsmiddelen blijven langer goed dan je denkt. Vaak kun je ze ook nog eten na de THT-datum.

Voedsel weggooien is verspilling. Dus als je duurzaam wilt doen, gooi je geen eten weg. Maar hoe weet je nu of voedsel nog goed is?

De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft je informatie. Er zijn 2 soorten: THT-datum en TGT-datum:

  • THT betekent: ten minste houdbaar tot. THT staat op de verpakking van voedsel dat niet snel bederft. Na de THT-datum is de kwaliteit van het product misschien wat minder, maar je kunt het nog wel veilig eten.
  • TGT betekent: te gebruiken tot. TGT staat op producten die snel bederven, zoals vlees, vis, voorgesneden groeten en kant-en-klaarmaaltijden. Na de TGT-datum kun je deze niet meer veilig eten.

De datum voor THT en TGT is van toepassing zo lang de verpakking nog dicht is.

Tip: is de THT-datum voorbij? Kijk, ruik en proef dan eerst. Zo kom je erachter of het product nog eetbaar is. Bij een TGT-datum geldt: het product eten of invriezen vóór deze datum.

Renswd 01 17 Verpakken = verspillen

Voedsel in pak of zak? Zo wordt die afvalberg wel heel groot. Ontdek samen met je kinderen of het wat minder kan.

Je staat er meestal niet bij stil. Maar de meeste dingen die je koopt in de supermarkt zijn verpakt in plastic. Van tomaten en komkommer tot gekookte bietjes en wortels, en van appels, peren, aardbeien en ander fruit tot kaas en brood. Voedingswaren blijven vaak langer vers in plastic, dat is een feit. Daarmee voorkom je voedselverspilling; eten weggooien heeft meer invloed op het milieu dan de plastic verpakkingen.

Dat is de ene kant. De andere kant, en net zo waar, is dat plastic slecht voor het milieu is (denk maar aan de plasticsoep). Bovendien verdwijnt het meeste verpakkingsplastic meteen in de afvalbak. En ook al doe je netjes het plasticafval in de PMD-kliko, dan nog kosten productie en transport van plastic veel grondstoffen en energie.

Renswd 01 16 Kies voor lokaal

Gezond en lekker eten? Kies voor lokaal! Van boerenkaas tot ambachtelijk ijs: koop die mooie, eerlijke producten uit de regio.

Bananen uit Honduras, paprika’s uit Peru, rundvlees uit Argentinië, tilapiafilet uit Vietnam. Fruit, groente, vlees en vis worden vaak overgevlogen uit verre landen. Dat veroorzaakt onnodig veel CO2-uitstoot en dat is natuurlijk niet zo duurzaam. Kan het anders? Ja, dat kan!

In Nederland, en zeker in de regio Renswoude (Foodvalley) vind je een steeds groter en gevarieerder aanbod aan lokale producten. Bijvoorbeeld: kippenvlees dat je rechtstreeks koopt bij de pluimveehouder of zuivelproducten (ijs!). Maar ook aardappels van het land, boerenkaas, verse groente en zelfs lokaal gebrouwen bier. Allemaal gezond, vers en dichtbij, dus ook leuk om eens een bezoek te brengen aan de kippenfarm of de landwinkel. Kies vaker voor lokaal, leuk en lekker!

Renswd 01 15 Huh? Flexi Wat?

Af en toe geen vlees eten is goed voor het milieu. Iemand die dat doet, is een flexitariër.

Je hoort en ziet het steeds vaker: eet minder vlees. Maar wat is daar nou zo goed aan?
Ten eerste is minder bewerkt vlees eten beter voor je gezondheid. In veel bewerkt vlees, zoals vleeswaren, of rood vlees zoals biefstuk, heb je meer kans om ziek te worden.

Ten tweede is minder vlees eten goed voor het milieu. Voedselproductie is verantwoordelijk voor een flink deel van de uitstoot van broeikasgassen en dat is niet goed voor het milieu.

Kringlooplandbouw Er is ook een relatie tussen vleesproductie en de gezondheid van de landbouw zelf. Dieren eten veevoer dat groeit op het land, maar door het verbouwen van al dat voer voor die grote veestapel raakt de bodem uitgeput. En het land wordt bemest met kunstmest die stikstof bevat, ook niet goed voor het milieu. Het alternatief is kringlooplandbouw en een kleinere veestapel. Daarmee houden we de landbouwsector sterk en gezond.

Vega bitterballen Voor jou als consument betekent dit: minder vlees eten, en bij voorkeur alleen biologisch en duurzaam geproduceerd vlees. Dat is duurder, maar als je minder vlees eet, compenseert dat de hogere prijs. Je kunt ook kiezen voor vleesvervangers. Er is veel keus en sommige vleesvervangers zijn niet van ‘echt’ te onderscheiden. Heb je wel eens een vegetarisch saucijzenbroodje geproefd? Of vega bitterballen? Dan begrijp je waarom vleesvervangers steeds populairder worden. Maar het allerbelangrijkste van minder vlees eten is: zo blijven jij én het milieu gezond!

In Renswoude en omgeving is bij veel boerderijen duurzaam en eerlijk geproduceerd vlees te koop.

Renswd 01 14 Weet wat je eet

Duurzaam doen betekent ook: rekening houden met het welzijn van mensen en dieren.

Wil je een kipfilet of een varkenskarbonaadje eten van een dier dat in no time is vetgemest in een te krappe ruimte, dat is volgestopt met groeihormonen en antibiotica, maar nooit daglicht heeft gezien? Of chocola die van cacaoplantages komt waar kinderarbeid normaal is? Nee, dat wil je niet. Maar soms is het moeilijk te achterhalen waar het voedsel vandaan komt en of het goed is voor mens, dier en milieu.

Keurmerk, de oplossing?
Daarom bestaan er ook voor voedingswaren keurmerken. Die wijzen je de weg in het ingewikkelde landschap en maken duidelijk of het product duurzaam, gezond of allebei is.

De keerzijde is dat er zo langzamerhand zo veel keurmerken bestaan, dat je als consument nog geen bewuste keus kunt maken. Bovendien zijn er keurmerken die fabrikanten zelf bedenken en die dus niet ondersteund worden door een kritische, onafhankelijke organisatie.

Renswd 01 13 Groene vingers

Welke groente lusten kinderen altijd? Die uit eigen tuin! Groente kweken is leuk en leerzaam voor het hele gezin.

Renswoude, gemeente in de Food Valley, is groot voorstander van de moestuin en dat is niet zo gek. Groente kweken heeft een paar grote voordelen: het levert lekkere, verse producten op en buiten tuinieren is gezond voor lichaam en geest. Het is eigenlijk ook niet moeilijk en je leert er veel van, of je nou volwassene of kind bent.

Ervaringen met bijvoorbeeld schooltuinen laten zien dat een moestuin juist ook voor kinderen leuk en belangrijk is. Ze gaan begrijpen waar ons eten vandaan komt en de meeste kinderen vinden het geweldig hun eigen courgettes, tomaatjes of wortels te zien groeien. Extra bonus: ook de grootste groentehatertjes gaan overstag als ze hun verse groente van eigen kweek op hun bordje krijgen!

Klein beginnen Ook als je geen grote tuin hebt, kun je zelf iets laten groeien. Peterselie in een potje en een tomatenplantje kun je overal neerzetten.

Beekwd 01 18 Wie wat bewaart….

Veel voedingsmiddelen blijven langer goed dan je denkt. Vaak kun je ze ook nog eten na de THT-datum.

Voedsel weggooien is verspilling. Dus als je duurzaam wilt doen, gooi je geen eten weg. Maar hoe weet je nu of voedsel nog goed is?

De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft je informatie. Er zijn 2 soorten: THT-datum en TGT-datum:

  • THT betekent: ten minste houdbaar tot. THT staat op de verpakking van voedsel dat niet snel bederft. Na de THT-datum is de kwaliteit van het product misschien wat minder, maar je kunt het nog wel veilig eten.
  • TGT betekent: te gebruiken tot. TGT staat op producten die snel bederven, zoals vlees, vis, voorgesneden groeten en kant-en-klaarmaaltijden. Na de TGT-datum kun je deze niet meer veilig eten.

De datum voor THT en TGT is van toepassing zo lang de verpakking nog dicht is.

Tip: is de THT-datum voorbij? Kijk, ruik en proef dan eerst. Zo kom je erachter of het product nog eetbaar is. Bij een TGT-datum geldt: het product eten of invriezen vóór deze datum.

Beekwd 01 17 Verpakken = verspillen

Voedsel in pak of zak? Zo wordt die afvalberg wel heel groot. Ontdek samen met je kinderen of het wat minder kan.

Je staat er meestal niet bij stil. Maar de meeste dingen die je koopt in de supermarkt zijn verpakt in plastic. Van tomaten en komkommer tot gekookte bietjes en wortels, en van appels, peren, aardbeien en ander fruit tot kaas en brood. Voedingswaren blijven vaak langer vers in plastic, dat is een feit. Daarmee voorkom je voedselverspilling; eten weggooien heeft meer invloed op het milieu dan de plastic verpakkingen.

Dat is de ene kant. De andere kant, en net zo waar, is dat plastic slecht voor het milieu is (denk maar aan de plasticsoep). Bovendien verdwijnt het meeste verpakkingsplastic meteen in de afvalbak. En ook al doe je netjes het plasticafval in de PMD-kliko, dan nog kosten productie en transport van plastic veel grondstoffen en energie.

Beekwd 01 16 Kies voor lokaal

Gezond en lekker eten? Kies voor lokaal! Van boerenkaas tot ambachtelijk ijs: koop die mooie, eerlijke producten uit de regio.

Bananen uit Honduras, paprika’s uit Peru, rundvlees uit Argentinië, tilapiafilet uit Vietnam. Fruit, groente, vlees en vis worden vaak overgevlogen uit verre landen. Dat veroorzaakt onnodig veel CO2-uitstoot en dat is natuurlijk niet zo duurzaam. Kan het anders? Ja, dat kan!

In Nederland, en zeker in de regio Renswoude (Foodvalley) vind je een steeds groter en gevarieerder aanbod aan lokale producten. Bijvoorbeeld: kippenvlees dat je rechtstreeks koopt bij de pluimveehouder of zuivelproducten (ijs!). Maar ook aardappels van het land, boerenkaas, verse groente en zelfs lokaal gebrouwen bier. Allemaal gezond, vers en dichtbij, dus ook leuk om eens een bezoek te brengen aan de kippenfarm of de landwinkel. Kies vaker voor lokaal, leuk en lekker!

Beekwd 01 15 Huh? Flexi-wat?

Af en toe geen vlees eten is goed voor het milieu. Iemand die dat doet, is een flexitariër.

Je hoort en ziet het steeds vaker: eet minder vlees. Maar wat is daar nou zo goed aan?
Ten eerste is minder bewerkt vlees eten beter voor je gezondheid. Als je juist wel veel bewerkt vlees eet, zoals vleeswaren, of rood vlees zoals biefstuk, heb je meer kans om ziek te worden.

Ten tweede is minder vlees eten goed voor het milieu. Voedselproductie is verantwoordelijk voor een flink deel van de uitstoot van broeikasgassen en dat is niet goed voor het milieu.

Kringlooplandbouw Er is ook een relatie tussen vleesproductie en de gezondheid van de landbouw zelf. Dieren eten veevoer dat groeit op het land, maar door het verbouwen van al dat voer voor die grote veestapel raakt de bodem uitgeput. En het land wordt bemest met kunstmest die stikstof bevat, ook niet goed voor het milieu. Het alternatief is kringlooplandbouw en een kleinere veestapel. Daarmee houden we de landbouwsector sterk en gezond.

Vega bitterballen Voor jou als consument betekent dit: minder vlees eten, en bij voorkeur alleen biologisch en duurzaam geproduceerd vlees. Dat is duurder, maar als je minder vlees eet, compenseert dat de hogere prijs. Je kunt ook kiezen voor vleesvervangers. Er is veel keus en sommige vleesvervangers zijn niet van ‘echt’ te onderscheiden. Heb je wel eens een vegetarisch saucijzenbroodje geproefd? Of vega bitterballen? Dan begrijp je waarom vleesvervangers steeds populairder worden. Maar het allerbelangrijkste van minder vlees eten is: zo blijven jij én het milieu gezond!

In Renswoude en omgeving is bij veel boerderijen duurzaam en eerlijk geproduceerd vlees te koop.