Beekwd 01 30 Lekker lopen

Waar gaan die mooie beentjes naartoe? Nou, lekker duurzaam en gezond op pad in het mooie Renswoude!

Intensief sporten is echt niet nodig om gezond te worden en te blijven. Steeds vaker houden artsen en wetenschappers een pleidooi voor wandelen. Wandelen is letterlijk overal goed voor. Je komt in beweging, je traint je hart, je longen en je bloedsomloop. Je spieren worden sterker, je stress neemt af en je energie neemt toe. Wandelen is ook goed voor de hersenen – die verouderen minder snel als je elke dag een half uurtje wandelt.

Is beginnen met wandelen moeilijk? Niet echt. Ga eens lopend een boodschap doen (rugzak mee, dat draagt fijn en loopt lekkerder). Eet een half uurtje vroeger als het kan, en neem na de avondmaaltijd je kinderen een half uurtje mee naar buiten. Heb je geen zin in een ingewikkelde route, loop dan gewoon de deur uit, de straat uit, een parkje door totdat je 15 minuten hebt gewandeld. Daarna neem je dezelfde weg terug. Je kunt ook een hondje nemen – daar zullen je kinderen superblij mee zijn.

Beekwd 01 29 Doe eens iets, pak de fiets

In Nederland zijn er 22,8 miljoen fietsen. Dus we zijn een echt fietsland. Goed nieuws: fietsen is gezond. En 100% duurzaam! Doe je mee?

Zitten is het nieuwe roken, hoor je wel eens. Waarmee bedoeld wordt dat zitten ongezond is, want je lichaam komt niet in beweging en dit belemmert noodzakelijke processen zoals je bloedsomloop en spierontwikkeling.

Fietsen is wel gezond. Waarom? Er zijn meerdere redenen. Bewegen zet je lichaam ‘aan’ en stimuleert de noodzakelijke activiteit in je lichaam. Zeker als je flink doortrapt, stimuleert fietsen je hart, longen en bloedsomloop. Je spieren worden sterker en jijzelf wordt gezonder.

Moet je nu meteen 50 km of verder fietsen? Nee, dat hoeft niet – ook kleine beetjes helpen. Met een kwartiertje fietsen doe je al iets tegen de nadelen van lang zitten. Maar meer is nog beter. Elke dag 3 km fietsen is gezonder dan elke dag 1 km wandelen.

Een groot voordeel van fietsen is ook dat je lekker buiten bent. Renswoude en omgeving zijn prachtig en er zijn fietsroutes genoeg waar je onderweg kunt genieten van de natuur. Daar word je blij van! Na het fietstochtje voel je je ontspannen en lekker. Genoeg voordelen gehoord? Dan is het nu tijd om het in praktijk te brengen. Doe eens iets, pak de fiets en scoor punten in duurzaamheid. Veel plezier!

Beekwd 01 28 Volle bak

De meeste auto’s zijn nog niet zo duurzaam. Maak het een beetje goed door samen te rijden. Niet vol gas, maar wel volle bak!

Auto’s worden steeds schoner, maar ze blijven behoorlijke milieuvervuilers. Hoe vervuilend een auto is, hangt af van het bouwjaar, de soort brandstof en het verbruik. Een nieuwe kleine hybrid middenklasser rijdt uiteraard zuiniger dan een dikke diesel van 20 jaar oud. En die zuinigheid kun je verder beïnvloeden met je rechtervoet, zoals vaak wordt gezegd. Rustig rijden scheelt veel brandstof.

Zuinig of niet, elke auto heeft impact op het klimaat – tegelijkertijd is zonder auto leven lastig en misschien wel onmogelijk voor veel mensen. Toch kun je op allerlei manieren de klimaatimpact van de auto verkleinen. Een van die manieren is de ‘volle bak’: rij zoveel mogelijk samen. Breng en haal om de beurt je eigen en de buurkinderen naar school als het stortregent. Kijk of er collega’s in de buurt wonen met wie je kunt carpoolen. Spreek met andere ouders van de sportclub een rooster af om de kinderen te vervoeren naar een uitwedstrijd.

Beekwd 01 27 Kedeng kedeng

Goed geregeld: het OV in Nederland. Nog beter geregeld: reizen met de trein. Geen vervuiling en alle treinen rijden op groene stroom. Dat is nog ‘es duurzaam!

Ga ja altijd met de auto naar je werk? De auto heeft ontegenzeggelijk voordelen. Je reist comfortabel van deur tot deur en soms is de auto sneller dan het OV. Maar er zijn ook nadelen: files, lang zitten en parkeerkosten bijvoorbeeld. De trein kan een goed alternatief zijn. Geen files en je kunt je tijd nuttig besteden met een mooi boek of werk. Met een koptelefoon op heb je van niemand last en een wandelingetje of fietstochtje van en naar het station is gezond. In vergelijking met andere Europese landen is het treinverkeer in Nederland uitstekend geregeld.

De treinen van NS rijden allemaal op groene stroom en de vervuiling van reizen met de trein is 0,0.

Dagje uit Ook voor een dagje uit is de trein een duurzame keus. Voor kinderen is reizen met de trein vaak een avontuur, zeker als ze dat niet zo vaak doen. En voor de ouders is het relaxt reizen. Lekker zitten, uit het raam kijken en quality time met je kinderen doorbrengen. Zo wordt duurzaam doen ook leuk!

Beekwd 01 26 Compenseren: beter iets dan niets

Een boom (laten) planten om de CO2-uitstoot te compenseren is beter dan niks doen. Maar de beste oplossing is: minder en duurzamer reizen (niet vliegen).

Het lijkt zo’n goede oplossing: je reist met het vliegtuig en compenseert de CO2-uitstoot met een donatie die wordt gebruikt om bomen te planten of bossen te beschermen. Maar er zit een keerzijde aan, of eigenlijk twee keerzijdes.

De eerste is: door de compensatie verandert het gedrag niet, en dat is wel wat er moet gebeuren om de klimaatafspraken te halen en klimaatverandering tegen te gaan.

De tweede keerzijde is dat het niet genoeg helpt een boom te planten of een bos te beschermen. De uitstoot van het vliegtuig komt onmiddellijk in het milieu terecht en de aanplant van bomen zorgt er niet voor dat dit direct wordt gecompenseerd. Integendeel: het duurt jaren voordat die jonge bomen de CO2 uit de lucht opnemen. En die tijd is er niet, zegt Natuur en Milieu.

Is vliegen niet te vermijden, dan is compensatie beter dan niks doen.

Beekwd 01 25 Prettige vakantie

Hoera, vakantie! Ga je op reis met de trein, de fiets of de auto, of toch met het vliegtuig? Bedenk samen met de kinderen hoe je duurzamer op vakantie kunt gaan.

De coronacrisis strooit roet in veel vakantieplannen. Daar zit ook een goede kant aan: veel mensen gaan nadenken over een andere manier van vakantie vieren. In eigen land bijvoorbeeld, omdat verre reizen nog te riskant zijn. En dat is best een goed idee. Hoera, vakantie! Maar dan wel op een nieuwe, duurzame manier.

Brainstorm met voorpret

Bedenk samen met je kinderen hoe je duurzamer op vakantie kunt gaan. Gebruik het principe van een brainstorm: neem elk idee serieus en roep niet meten: ja maar, dat kan niet! Gebruik je creativiteit, speur op internet en probeer zoveel mogelijk alternatieve vakantiemanieren te verzinnen. Met de trein naar Zweden en daar een tocht maken op een zelfgebouwd vlot. Op de fiets naar een Waddeneiland en daar vakantie vieren in een gehuurde tent. Een stedentrip naar Londen met de trein, en dan je hele reisprogramma afstemmen op de kinderen – leuk en leerzaam. Wat je ook bedenkt – en je hoeft niet alle plannen uit te voeren – vakantieplannen maken vergroot de voorpret. En dat geldt al helemaal als je afwijkt van je normale manier van vakantie vieren. Het wordt een ontdekkingsreis al voordat je vertrekt en je kinderen hebben misschien heel goede ideeën waar je als ouder zelf nog nooit aan hebt gedacht.