Renswd 01 24 Beter zonder gif

Glasreiniger, ongediertemiddeltjes, chloor, cosmetica – je komt vaker in contact met giftige stoffen dan je denkt. Gelukkig kan het ook met minder of zonder gif.

Denk je bij giftige stoffen aan grote chemische fabrieken of de door Shell vervuilde Niger-delta? Dat is geen gekke gedachte. Maar in je dagelijks leven kom je ook in contact met synthetische chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. En dat gebeurt vaker dan je denkt; de wetten en regels voor de veiligheid van producten bestrijken simpelweg niet het hele aanbod. Chloor is gewoon te koop in de winkel en misschien ben jij ook gewend de keuken of wc schoon te maken met chloor, maar het is niet goed voor het milieu. En bestrijd je ongedierte in de tuin met iets giftigs. En heb je wel eens nagedacht over de shampoo of de tandpasta die je gebruikt? Daar zit vaak sodium lauryl sulfate in (SLS, de Nederlandse naam is natriumdodecylsulfaat). Dat zorgt voor schuim, maar het is feitelijk een agressief middeltje dat irritaties aan huid en ogen kan veroorzaken. De fabrikanten verzachten dit effect dan weer door bepaalde soorten olie toe te voegen.

Cosmetica bevat ook vaak schadelijke stoffen (cosmeticaresten horen zelfs bij het klein chemisch afval). Het zou niet in je opkomen die stoffen te eten of te drinken, maar je smeert ze wel op je huid.

Gelukkig zijn er gezonde en duurzame alternatieven voor producten met schadelijke stoffen. Daarmee kun je duurzaam doen en stappen zetten naar een gifvrije wereld. Om te beginnen in je eigen gezin en huishouden. Met een duurzaam afwasmiddel of cosmetica zonder schadelijke stoffen. Een potje bier ingraven in de tuin helpt ook prima tegen slakken.

Renswd 01 23 Samen sta je sterk

In je eentje kun je al veel doen aan duurzaamheid. Maar samen kun je nog meer bereiken. Met school, met de buren of de hele straat. Duurzaamheid is voor iedereen!

Het is nodig! Onze ecologisch voetafdruk moet kleiner. De voetafdruk is de hoeveelheid land die nodig is om jouw CO2 uitstoot te compenseren. Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,63 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare! Op dit moment hebben we anderhalve aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken. We vragen dus meer van de aarde dan ze kan bieden. Hierdoor komen ook de natuur en soortenrijkdom onder druk te staan en erven volgende generaties een aarde die steeds minder leefbaar wordt.

Er zijn vele manieren om duurzaam te doen. Je verkleint je voetprint, het is leuk en het vergoot je geluk. Door andere te inspireren vergroot je ook je handafdruk.

De duurzame opgave is groot, samen kunnen we die aan.

Renswd 01 22 Blije bijen

Zaai biologische bloemen in je tuin. Daar zijn de bijtjes (en de vlinders) blij mee!

Het gaat slecht met de bijen. Van de 359 soorten die in Nederland leven staat 55% op de rode lijst en wordt met uitsterven bedreigd.

Als je beseft dat bijen van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit, is dat geen goed nieuws. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Er is gelukkig iets tegen te doen. Namelijk: bloemen zaaien die bijen en vlinders aantrekken. Bijen en vlinders houden bijvoorbeeld erg van lavendel, hemelsleutel, rode zonnehoed, vlinderstruik en wilde wingerd. Heb je geen tuin? Geen nood, met een paar potten op je balkon kom je ook al een heel eind. Extra voordeel: je tuin of balkon wordt kleurrijk en prachtig! Kies wel voor biologisch tuinieren en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Die zijn erg schadelijk voor insecten.

Renswd 01 21 Duurzaamheid dichtbij

Duurzaamheid in de wijk kan op veel manieren. De Gemeente Renswoude doet al veel aan duurzaamheid. Ook in de wijk Beekweide. Wat doen we zoal?

Circulair straatmeubilair We staan voor de uitdaging om circulair te gaan denken en doen. Circulair is niet alleen dingen maken die hergebruikt kunnen worden, maar ‘nieuwe’ dingen maken van bestaande materialen. Afval is de nieuwe grondstof. Een mooi voorbeeld en inspiratie is het nieuwe straatmeubilair in de wijk. Dit is onder andere gemaakt van materiaal uit de omgeving (oude stalroosterlatten).

Verlichting uitgevoerd in Led en dimbaar De verlichting die de laatste 5 jaar is aangebracht in de wijk bestaat uit LED verlichting. Tevens is een deel van deze verlichting ook nog voorzien van een op afstand bedienbaar dimsysteem. In een deel van de wijk wordt de verlichting automatisch (in de daluren van de nacht) teruggedimd naar een lager verlichtingsniveau

Verharding van gebakken klinkers Wat heeft dit nu weer met duurzaam te maken? Dat zit hem in de hergebruikmogelijkheden van het materiaal. Een gebakken klinker kan generaties lang mee gaan, een betonklinker van 30 jaar oud is echt niet fraai meer en zal zeker niet meer worden hergebruikt. Waar deze betonklinker dan nog wel goed voor is? Om gebroken te worden om daarna toegepast te worden in de fundering van wegen.

Waterberging in de wijk Bij de ontwikkeling van een wijk is het realiseren van waterberging een vereiste. Hierdoor wordt voorkomen dat het water te snel wordt afgevoerd en wordt het water langer vastgehouden op de locatie. Hierdoor wordt wateroverlast in de grote waterlopen en verdroging van het plangebied deels voorkomen!

Gescheiden riolering In de wijk wordt al het vuile water (huishoudelijk afvalwater) gescheiden ingezameld van het regenwater. In de rijbaan is zowel een vuilwater riool aanwezig als een regenwaterriool. Dit relatief schone regenwater wordt via deze riolering afgevoerd naar het oppervlaktewatersysteem in de wijk. Verpompen naar de rioolwaterzuivering is niet meer nodig, en ook dit draagt bij om de verdroging te voorkomen!

Biodiversiteit In sommige delen van de wijk wordt er gewerkt aan de biodiversiteit. Dit zie je terug in het toepassen van speciale bloemenmengsels en het verlagen van de maaifrequentie

Nul op de meter woningen Op dit moment worden er 30 zogenaamde nul-op-de-meter woningen gerealiseerd. Wat dat betekend? Zie https://www.duurzaambouwloket.nl/thema/nul-op-de-meter

Waterberging tussen de banden en riante waterbergingsmogelijkheden De piekbuien die een gevolg zijn van de klimaatverandering zorgen regelmatig voor overlast in de bestaande woonwijken. De woningen lopen dikwijls waterschade op. Doordat in beekweide rekening is gehouden met het bouwpeil van de woningen, het profiel van de weg en de beschikbare waterberging in het groen en watersysteem wordt dergelijke overlast voorkomen.

Hittestress Hittestress is een “aandoening veroorzaakt door extreme hitte, die zich uit in diverse lichamelijke klachten, waarbij mensen en dieren warmte niet kwijt kunnen. Hittestres is het gevolg van het teveel verharden van de leefruimte. Doordat er teveel wordt verhard (zowel op openbaar terrein als op het prive terrein) zal de temperatuur in de zomer in de dorpen verder oplopen dan nodig. Door in de openbare ruimte in de wijk voldoende ruimte voor groen en water te realiseren wordt er bijgedragen aan een gezonde en koelere leefomgeving.

Renswd 01 20 Samen duurzaam doen

Renswoude werkt samen met inwoners en andere organisaties aan duurzaamheid.

Duurzaamheid doe je niet alleen. Wereldwijd werken landen en organisaties samen, en in Nederland zijn de doelen vastgelegd in het klimaatakkoord waaraan allerlei organisaties en bedrijven hebben meegewerkt. Ook voor de overheid, provincies, gemeentes en inwoners is samenwerking nodig om de duurzame te doelen bereiken.

Maar wat betekent dat voor jou als inwoner van Renswoude?

Renswd 01 19 Minder stenen, meer groen

Tegels in de tuin? Vervang ze door groen. Dat geeft schaduw en houdt je tuin ‘s zomers koeler.

De tuin betegelen is makkelijk, je hebt er geen omkijken naar. Maar vergis je niet; gras, bomen, struiken en al of niet bloeiende planten hebben grote voordelen. Niet alleen is groen goed voor insecten en fijn om naar te kijken, het geeft ook schaduw en koelte, omdat het groen er veel beter dan tegels voor zorgt dat de warmte niet blijft hangen. Ook vangt groen overtollig regenwater op in de bodem, waardoor het riool minder of niet overbelast kan raken bij hevige regenbuien. Zo helpt veel groen de gevolgen van de klimaatverandering – hitte, droogte én wateroverlast – te verzachten. 

Dus met groen kun je goed duurzaam doen! Begin gewoon met een klein stukje in je tuin.

Plant wat zaadjes van bloemen, kruiden of groente. Betrek je kinderen erbij; de meeste kinderen vinden het geweldig om groen te zien groeien in ‘hun’ tuintje!

Tip: kind of kleinkind op komst? Een geboorteboom is een mooi cadeau. De boom groeit mee en blijft je altijd herinneren aan die bijzondere gebeurtenis. De boom staat symbool voor het leven, de groei en ontwikkeling van je (klein)kind in een gezonde, groene wereld.

Test 2

Beekwd 01 24 Beter zonder gif

Glasreiniger, ongediertemiddeltjes, chloor, cosmetica – je komt vaker in contact met giftige stoffen dan je denkt. Gelukkig kan het ook met minder of zonder gif.

Denk je bij giftige stoffen aan grote chemische fabrieken of de door Shell vervuilde Niger-delta? Dat is geen gekke gedachte. Maar in je dagelijks leven kom je ook in contact met synthetische chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. En dat gebeurt vaker dan je denkt; de wetten en regels voor de veiligheid van producten bestrijken simpelweg niet het hele aanbod. Chloor is gewoon te koop in de winkel en misschien ben jij ook gewend de keuken of wc schoon te maken met chloor, maar het is niet goed voor het milieu. En bestrijd je ongedierte in de tuin met iets giftigs. En heb je wel eens nagedacht over de shampoo of de tandpasta die je gebruikt? Daar zit vaak sodium lauryl sulfate in (SLS, de Nederlandse naam is natriumdodecylsulfaat). Dat zorgt voor schuim, maar het is feitelijk een agressief middeltje dat irritaties aan huid en ogen kan veroorzaken. De fabrikanten verzachten dit effect dan weer door bepaalde soorten olie toe te voegen.

Cosmetica bevat ook vaak schadelijke stoffen (cosmeticaresten horen zelfs bij het klein chemisch afval). Het zou niet in je opkomen die stoffen te eten of te drinken, maar je smeert ze wel op je huid.

Gelukkig zijn er gezonde en duurzame alternatieven voor producten met schadelijke stoffen. Daarmee kun je duurzaam doen en stappen zetten naar een gifvrije wereld. Om te beginnen in je eigen gezin en huishouden. Met een duurzaam afwasmiddel of cosmetica zonder schadelijke stoffen. Een potje bier ingraven in de tuin helpt ook prima tegen slakken.

Beekwd 01 23 Samen sta je sterk

In je eentje kun je al veel doen aan duurzaamheid. Maar samen kun je nog meer bereiken. Met school, met de buren of de hele straat. Duurzaamheid is voor iedereen!

Het is nodig! Onze ecologisch voetafdruk moet kleiner. De voetafdruk is de hoeveelheid land die nodig is om jouw CO2-uitstoot te compenseren. Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,63 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare! Op dit moment hebben we anderhalve aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken. We vragen dus meer van de aarde dan ze kan bieden. Hierdoor komen ook de natuur en soortenrijkdom onder druk te staan en erven volgende generaties een aarde die steeds minder leefbaar wordt.

Er zijn veel manieren om duurzaam te doen. Je verkleint je voetprint, het is leuk en het vergoot je geluk. Door anderen te inspireren vergroot je ook je handafdruk.

De duurzame opgave is groot, samen kunnen we die aan.

Beekwd 01 22 Blije bijen

Zaai biologische bloemen in je tuin. Daar zijn de bijtjes (en de vlinders) blij mee!

Het gaat slecht met de bijen. Van de 359 soorten die in Nederland leven staat 55% op de rode lijst. Dat betekent: wordt met uitsterven bedreigd.

Als je beseft dat bijen van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit, is dat geen goed nieuws. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Er is gelukkig iets tegen te doen. Namelijk: bloemen zaaien die bijen en vlinders aantrekken. Bijen en vlinders houden bijvoorbeeld erg van lavendel, hemelsleutel, rode zonnehoed, vlinderstruik en wilde wingerd. Heb je geen tuin? Geen nood, met een paar potten op je balkon kom je ook al een heel eind. Extra voordeel: je tuin of balkon wordt kleurrijk en prachtig! Kies wel voor biologisch tuinieren en gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Die zijn erg schadelijk voor insecten.