Nummer

6

Regen brengt zegen

Het is een feit: het klimaat verandert snel en gedraagt zich grillig. Ook in Nederland merken we dat. Aan de ene kant komen er steeds vaker lange tijden van droogte. Gevolg: uitdrogende akkers en tuingrond. Maar aan de andere kant gebeurt het steeds vaker dat het zó hard regent, dat het riool het niet meer aankan. Gevolg van deze hoosbuien: wateroverlast, op straat en soms ook in de huizen.

Die grote verschillen tussen droogte aan de ene kant en wateroverlast aan de andere kant kun je niet tegen elkaar wegstrepen. Dus moeten we iets doen om de negatieve gevolgen tegen te gaan. Een van de maatregelen is de regenpijp aan de achterkant van het huis loskoppelen van het riool. Het regenwater stroomt dan niet meer het riool in, maar wordt opgevangen in de tuin.

Belangrijk: het afkoppelen van de regenpijp aan de voorkant van het huis is géén oplossing.

Hiermee wordt het probleem alleen maar verplaatst naar de stoep of de straat, terwijl de wateroverlast en het risico op verdroging blijven bestaan.

Wat kun je doen?
Het afkoppelen van de regenpijp aan de achterkant van het huis, en zo het water opvangen in de tuin, kan op veel manieren. Je kunt een regenton neerzetten in combinatie met een regenvijver, je kunt een stuk van je grasveld verlagen, een groen dak aanleggen of het water ondergronds opvangen in een ‘infiltratievoorziening’. Extra voordeel: het water uit de regenton kun je gebruiken om de ramen te lappen. Of om je planten water te geven als het lange tijd niet regent. Zo bespaar je ook nog ‘es kostbaar drinkwater!

Wat kost het afkoppelen van de regenpijp? Dat hangt af van de methode die je kiest – het kan al voor een paar tientjes, maar ingewikkelde oplossingen kunnen meer dan duizend euro kosten.

minder lezen meer lezen