Nummer

12

Zonnige toekomst

Zonnige toekomst

Eerst je huis isoleren. En dan?

Zelf groene stroom produceren?
Ja, met zonnepanelen!

Met zonnepanelen maak je je eigen, schone (groene) stroom.

Je ziet ze steeds meer, want zonnepanelen hebben grote voordelen:

  • ze geven groene energie uit een bron die nooit opraakt (zonlicht);
  • ze gebruiken geen brandstof en vervuilen de lucht niet;
  • je bespaart flink op je energierekening, want je neemt geen of minder elektriciteit af bij je leverancier. Gemiddeld wel zo’n 600 euro per jaar! Zo verdien je de kosten van aanschaf in ongeveer 8 jaar terug.

Hoe werken zonnepanelen?
In zonnepanelen zitten ‘cellen’ die het zonlicht opvangen en omzetten in stroom. Zonnepanelen leveren het meest op als je ze naar het zuiden richt. Maar op het oosten of westen kan ook prima. Je kunt zonnepanelen installeren op zowel een plat dak als een schuin dak.

Hoeveel stroom leveren zonnepanelen?
De maximale hoeveelheid stroom die een zonnepaneel maakt, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is de opbrengst in de best mogelijke situatie. Maar die is er niet altijd, dus moeten de zonnepanelen iets meer Wp leveren dan wat je per jaar verbruikt  (15% meer om precies te zijn).

De eerste stap naar zonnepanelen

Zonnepanelen haal je niet even in de bouwmarkt en de installatie is voor de meeste mensen ook geen doe-het-zelfklusje. Je hebt er een gespecialiseerd bedrijf voor nodig. Daar kun je ook terecht voor advies en een offerte (overzicht van werkzaamheden en kosten).

Dit kun je alvast wel zelf doen:

  • kijken of je huis er geschikt voor is, <externe link naar https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/kunnen-zonnepanelen-op-mijn-dak/>
  • informatie verzamelen over waar je aan moet denken als je zonnepanelen wilt kopen. Bekijk bijvoorbeeld dit  filmpje van de Consumentenbond. <externe link naar https://www.youtube.com/watch?v=71XRnWGnYhQ>

Tip: vraag een lening aan. Met de Energiebespaarlening <externe link naar https://www.energiebespaarlening.nl/>kun je de koop van zonnepanelen financieren. Je betaalt het aanschafbedrag terug in bijvoorbeeld 10 jaar met een klein bedrag per maand.

minder lezen meer lezen

Zijn zonnepanelen misschien iets voor jou?

1. Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Weten of  het dak van je huis geschikt is voor zonnepanelen? Doe de check via de link hieronder.

2. Overweeg je zonnepanelen of wil je meer informatie?

Ben je al toe aan een besluit over wel of geen zonnepanelen op je huis? Of wil je eerst meer informatie? Via de link hieronder maak je een goede start.

Heb je al het besluit genomen om zonnepanelen aan te schaffen en wil je weten waar je allemaal rekening mee moet houden?