Nummer

36

Zuinige was

Wasmachines gebruiken water, zeep en energie. Dat kan allemaal minder met de ecostand.

De wasmachine is een van de grootste energieslurpers in het huishouden. En we gebruiken hem vaak, in veel gezinnen wel elke dag. Daar staat tegenover dat er veel mogelijkheden zijn om zuiniger te wassen. Zo bespaar je water en stroom.

Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. De ecostand is een belangrijke bezuiniger, maar er zijn meer manieren om duurzamer te wassen.

Ecostand Heeft je wasmachine een ecostand? Mooi. Het ecoprogramma duurt langer dan een normaal wasprogramma, maar toch verbruikt de wasmachine dan veel minder energie. Dus met een beetje geduld bespaar je geld en is je was net zo schoon.

Niet alles op 60 graden Het is meestal niet nodig om de was op 60 of zelfs 90 graden te wassen. Veel kleding wordt ook schoon op 30 of 40 graden. Vooral als het gaat om kleren die alleen niet zo fris ruiken. Door vlekken voor te behandelen met een speciaal middeltje, wordt de was vaak ook op een lagere temperatuur goed schoon. Stel de machine in op een lagere temperatuur, dan verbruikt hij minder energie.

Korte was = hoger energieverbruik Wasmachines hebben allerlei programma’s. Bijvoorbeeld voor katoen, voor synthetische stof, voor wol, voor ‘handwas’, voor extra vuile was of voor een klein wasje. Die programma’s verschillen in tijdsduur en in zuinigheid. Die zuinigheid wordt vooral bepaald door de opwarming van het water. Kost een korte was minder energie dan een langer programma? Dat zou je wel denken. Maar toch is dat niet zo. Korte wasprogramma’s verbruiken namelijk meer energie om het water te verwarmen tot een hogere temperatuur. Zo compenseert de machine de kortere wastijd.

Trommel vol Hoe voller de trommel, hoe zuiniger je wast. Het is zonde van water en stroom om je wasmachine te laten draaien als hij niet helemaal vol zit. Maak dus helemaal gebruik van de capaciteit van je wasmachine. Trommel vol, dat scheelt een paar kleinere wasjes. Zo bespaar je water, stroom en geld.

Centrifugeren Centrifugeren kost extra energie, maar minder dan je wasdroger. Gebruik je de droger? Centrifugeer de was dan op de hoogste stand. De droogtijd is dan korter.

minder lezen meer lezen

Hoe kan jij duurzamer wassen en drogen?

1. Tips voor duurzaam wassen

1: Kies de eco-stand bij wassen op 40 of 60 graden (bij nieuwere machines).
2: Draai op 30 graden of lager als was niet heel vies is.
3: Was met een goedgevulde trommel, dat scheelt wasbeurten.
4: Droog aan de lijn en gebruik de wasdroger niet of zo min mogelijk.
5: Gebruik zo min mogelijk wasmiddel, dat wast vaak net zo schoon.
6: Wasmachine stuk? Repareren is meestal zuiniger dan een nieuwe kopen.

2. QUIZ: Hoe schoon was jij?

3. Gebruik duurzaam wasmiddel