Nummer

12

Bewijs van goed gedrag

Duurzaam doen: geen woorden, maar daden. Verspil dus geen energie (ook niet als die energie duurzaam is).

Duurzaam doen, de naam zegt het al: het gaat om doen. Als je je gedrag aanpast, kom je ver in duurzaamheid! Vaak is het veranderen van een paar vaste gewoontes al een goed begin.

Wist je bijvoorbeeld dat 50% van je energiekosten voor verwarming is? Door bewust om te gaan met de verwarming bespaar je energie én geld. De nieuwste slimme thermostaten reageren op beweging en laten meteen je verbruik zien. Klokthermostaten zijn minder slim, maar je kunt ze wel inprogrammeren zodat de verwarming automatisch aan- of uitgaat op de momenten die je vooraf instelt. Dat is handig, want je hoeft er niet elke keer bij na te denken. Draai ook de radiator uit in kamers waar je niet bent. En wil je het helemaal degelijk aanpakken, zet de verwarming vroeg in de avond dan al lager en kruip lekker met een dekentje op de bank of in je favoriete luie stoel.

Een zuinige ketel Nog een bespaaradvies is: vervang de oude cv-ketel door een nieuwe, zuinige HR++-ketel. Ook als ie het nu nog prima doet. Want oude cv-ketels zijn bepaald niet zuinig met energie. En de HR+++-cv-ketels zijn de zuinigste die er zijn. De investering verdien je dus terug.

minder lezen meer lezen

Welke energie ga jij niet verspillen?

1. Zuinig stoken

2. UITDAGING: probeer een graadje lager

Zet de thermostaat een graadje lager dan normaal en probeer dit een week. Trek een trui aan als het kouder wordt. Deel je ervaring op social media. #doezaam

 

3. Programmeer je thermostaat slimmer

4. Hoe slim is jouw thermostaat?

5. Kies voor een duurzame CV-ketel