Deventer Stroomt 01 10 Soort bij soort

Soort bij soort

Afval scheiden, prima. 
Maar alleen als het goed gebeurt.
Hoe is dit geregeld in jouw woonplaats?

Uit afval kun je nieuwe producten maken. Denk maar aan oud papier waar nieuw papier van wordt gemaakt. Of aan groenafval dat omgezet wordt in groen gas of compost. Daarom is het nuttig afval te scheiden. Soort bij soort, dus. Er blijft dan minder gewoon huisvuil (restafval) over en dat is goed voor het milieu. Want verwerking van restafval kost energie en het zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. Dat zijn stoffen in de lucht die de aarde opwarmen (het ‘broeikaseffect’). Daardoor verandert het klimaat – iets wat we nu juist niet willen.

Afval scheiden, doe het goed
Maar…. afval scheiden werkt alleen als je het goed doet (dus niet per ongeluk papier weggooien bij het plastic of plastic bij het GFT-afval). Per gemeente kunnen de regels verschillen.

In Valkenswaard kun je deze soorten afval scheiden:

  • GFT: groente-, fruit- en tuinafval
  • glas
  • textiel (kleding en beddengoed)
  • papier en karton
  • restafval (alles wat overblijft na afvalscheiding)
  • PMD-afval (plastic, kunststof, blik, drinkpakken).

PMD-afval kun je zelf weggooien in de PMD-containers.

Grofvuil, bouw- en sloopafval, snoeiafval, oude koelkasten, (kapotte) huishoudelijke apparaten en klein chemisch afval kun je inleveren bij de milieustraat.

Tip: wil je weten wat wel en niet hoort bij PMD? De gemeente geeft informatie.

Tip: wil je weten wanneer wat wordt opgehaald? Bekijk de afvalkalender Valkenswaard.

Deventer Stroomt 01 11 Tasje erbij? Nee, dank u!

Tasje erbij? Nee, dank u!

Hoe vaak betaal je extra voor boodschappentasjes?
Je eigen tas meenemen is duurzaam en kost 0 euro!

Gratis plastic tasjes zijn verboden sinds 2016. Daardoor gebruiken we nu 70 procent minder plastic tasjes. Toch gooien we elke week nog één plastic tas per persoon weg. Dat is niet goed voor het milieu, want het maakt de afvalberg groter.

Papieren tas, mag dat wel?
En papieren tassen dan? Sinds gratis plastic tassen verboden zijn, geven winkels vaak tasjes van papier of ander materiaal mee. Maar dat is ook niet zo gezond voor het milieu. Waarom niet?

  • de draagkracht van papier is minder groot dan die van plastic. Om een papieren tas te maken die hetzelfde moet kunnen dragen als een plastic tas, is er meer materiaal nodig (dus meer gebruik van grondstoffen en meer afval);
  • een papieren tas gaat minder lang mee en belandt dus sneller bij het afval.

Dus een papieren tas is ook geen goed idee.

Wat dan wel?
Geen plastic tas en ook geen papieren tas vragen in de winkel. Wat dan wel?
Neem je eigen boodschappentas mee. Dat bespaart heel wat (gratis) tassen die maar één keer gebruikt worden.

Tip: koop een klein opvouwbaar katoenen of nylon tasje of boodschappennetje. Bewaar het in je handtas, rugzak of fietstas, of leg het in de auto. Dan heb je altijd een tasje bij de hand als je een winkel binnenstapt – ook al was je het niet van plan.

Deventer Stroomt 01 09 Helemaal digitaal

Digitaal werken lijkt de normaalste zaak van de wereld. Schrijven, mailen, documenten lezen, rapporten bewaren, zelfs ontwerptekeningen maken – we doen alles op de computer. Maar scheelt dat ook papier?

Jammer genoeg niet. Of niet genoeg. Een kantoormedewerker print gemiddeld altijd nog zo’n 30 velletjes A4 per week. En 1 op de 3 printjes wordt binnen een week weggegooid. Zonde van al die bomen en energie die nodig is om papier te maken.

Wat kun je doen?
Minder printen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld: spreek met je collega’s af alleen nog digitaal te vergaderen. Of beperk de archiefruimte voor papier.

Eerst even nadenken

Kortom: je kunt je printgedrag veranderen. Hoe je dat ook doet, het begint bij even nadenken. Zo draag je bij aan een duurzamere werkplek.

Deventer Stroomt 01 08 In de aanbieding: NEE + NEE

Hoeveel folders gooi je ongelezen weg?

Folders, krantjes, kaarten, brieven in een envelop waarop staat: aan de bewoners van dit huis – reclamedrukwerk is er in alle soorten en maten. Het wordt huis aan huis bezorgd en heel vaak verdwijnt het ongelezen in de oudpapierbak. Kan dat niet anders?

Gratis stickers
Ja, dat kan anders. Met de NEE-NEE-sticker of de NEE-JA-sticker krijg je de ongevraagde reclame niet meer in je brievenbus. Dat scheelt zo’n 1.800 folders per brievenbus per jaar.

Wil je geen reclamedrukwerk én geen huis-aan-huisbladen meer ontvangen? Plak dan de NEE-NEE-sticker op je brievenbus.

Wil je geen reclamedrukwerk, maar wel huis-aan-huisbladen ontvangen?
Gebruik dan de NEE-JA-sticker.

Je kunt de stickers gratis ophalen bij de gemeente of direct bestellen.

Deventer Stroomt 01 07 Lekker groen bakkie doen

Lekker (groen) bakkie doen

Koffietje voor onderweg, lekker!
Neem wel je eigen thermosbeker mee. Scheelt behoorlijk veel afval.

Als je je eigen beker meeneemt voor koffie of thee onderweg, scheelt dat behoorlijk veel afval. Want alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden kopjes koffie en thee. Stel je eens voor hoeveel vervuilende bekertjes dat zijn, en hoeveel grondstoffen er nodig zijn om al die bekertjes te maken…

Dus: neem je eigen drankje mee voor onderweg. Warm of koud, in een thermosbeker. Het liefst een duurzaam geproduceerde thermosbeker of thermoskan.

Voordelig

Een eigen beker meenemen is niet alleen goed voor het milieu. Het is ook goedkoper. Zelf gemaakte koffie of thee kost minder dan een drankje dat je onderweg bestelt op het station of bij de benzinepomp. Drink je toch liever een lekkere cappuccino of espresso van je favoriete koffietentje? Steeds meer aanbieders geven korting als je je eigen beker meebrengt.

Renswd 01 06 Daar knap je van op

In onze ‘wegwerpmaatschappij’ is het normaal dat je iets koopt, gebruikt, en weggooit als het kapot is of als je het niet meer wilt hebben. Daarna koop je gewoon weer nieuwe spullen. Dat jaagt de productie van goederen op en vergroot de afvalberg. Niet erg duurzaam!

Iets (laten) repareren of opknappen is wél duurzaam. Voorbeelden genoeg: een kapotte rits in een broek is niet zo moeilijk te vervangen; kun je het niet zelf, ga dan naar een kledingreparatiebedrijf. Kapotte elektrische apparaten beginnen aan een nieuw leven na een bezoek aan het repaircafé. Of voer de reparatie zelf uit; vaak gaat het maar om een simpel onderdeeltje. Op Youtube vind je talloze instructiefilmpjes.

Een oude stoel kun je nog prima gebruiken na een opknapbeurt met nieuwe bekleding of een nieuw kleurtje.

Lenen & delen in plaats van hebben & houden

Sommige dingen heb je maar een of twee keer nodig. Een hogedrukspuit, een klopboor of een partytent voor je zilveren huwelijksfeest in de tuin. Kijk dan eens in je omgeving of je dit ergens kunt lenen. Huren bij een gespecialiseerd bedrijf is bijna altijd mogelijk.

Een andere optie is delen. Heb je bijvoorbeeld niet dagelijks een auto nodig? Dan is autodelen een prima en duurzamer alternatief. Delen is het nieuwe hebben.

Renswd 01 05 Nieuwe kans voor tweedehands

Soms heb je gewoon zin in iets nieuws. Kleding, meubels of accessoires voor je huis, speelgoed of een mooi boek. Vraag je je wel eens af: waarom nieuw kopen als dat wat je wilt hebben er al is? Als je goed zoekt, vind je vaak iets unieks of moois tussen tweedehands spullen. Of zelfs op straat – een oud kastje dat je weer als nieuw maakt met een lik verf. Marktplaats is er groot mee geworden, en het is niet voor niets dat de winkels voor tweedehands (design)meubels en kleding als paddestoelen uit de grond schieten. Bewust winkelen wordt zo steeds gemakkelijker.

Maak nieuw van oud
Ben je handig, dan is iets nieuws maken van oud materiaal ook een duurzaam idee. De gemeente Renswoude geeft het goede voorbeeld in de nieuwe wijk Beekweide. Daar zie je straatmeubilair dat is gemaakt van oude stalroosters (‘circulair meubilair’ wordt dit genoemd). Kijk eens om je heen: zie je spullen of materialen waar je iets nieuws van kan maken? Een goed voorbeeld voor thuis zijn oude kledingstukken die je niet meer draagt. Tover ze om tot een nieuw rokje of broek voor je dochter of zoon. Of tot een uniek zelfgemaakt kussentje. Zo geef je materiaal een tweede kans. Dat is nog ‘es duurzaam doen!

Renswd 01 04 Liever groentesoep dan plasticsoep

Hoe vaak betaal je extra voor boodschappentasjes? Je eigen tas meenemen is duurzaam en kost 0 euro!

Gratis plastic tasjes zijn verboden sinds 2016. Daardoor gebruiken we nu 70 procent minder plastic tasjes. Toch gooien we elke week nog één plastic tas per persoon weg. Dat is niet goed voor het milieu, want het maakt de afvalberg groter.

Waarom is minder of geen plastic een goed idee? Omdat plastic een probleem is. Het vergaat niet, het verdwijnt in piepkleine deeltjes in het milieu en bedreigt zo onze gezondheid en die van miljoenen dieren. De plasticsoep is een groot milieuprobleem. Toch kun jij als consument er iets tegen doen. Om te beginnen: gebruik zo weinig mogelijk plastic.

Sticker erop!

In de supermarkt zijn onverpakte groenten en fruit een duurzamer keuze dan verpakte. Maar dat voordeel wordt teniet gedaan door de plastic zakken die de supermarkt klaarlegt bij de weegschaal. Gelukkig hoef je de appels of peren niet in zo’n plastic zak te stoppen. Je kunt ze ook los meenemen; dan plak je de prijssticker gewoon op een van de fruitstukken. Of je neemt zelf een duurzaam tasje of zak mee en doet ze daarin. Sticker op de tas of zak, klaar. Alle kleine beetjes helpen – als je het voortaan zo doet scheelt dat een stuk in het plasticverbruik.

Papieren tas, mag dat wel?
En papieren tassen dan? Sinds gratis plastic tassen verboden zijn, geven winkels vaak tasjes van papier of ander materiaal mee. Maar dat is ook niet zo gezond voor het milieu. Waarom niet?

  • de draagkracht van papier is minder groot dan die van plastic. Om een papieren tas te maken die hetzelfde moet kunnen dragen als een plastic tas, is er meer materiaal nodig (dus meer gebruik van grondstoffen en meer afval);
  • een papieren tas gaat minder lang mee en belandt dus sneller bij het afval.

Dus een papieren tas is ook geen goed idee.

Wat dan wel?

Geen plastic tas en ook geen papieren tas vragen in de winkel. Wat dan wel?
Neem je eigen boodschappentas mee. Dat bespaart heel wat (gratis) tassen die maar één keer gebruikt worden.

Renswd 01 03 Dit is geen grap

Soort bij soort: afval scheiden loont, eten op straat gooien niet. Een bananenschil verteert wel, maar dat duurt minstens een jaar! Om over de plastic zak nog maar niet te spreken: die doet er 10 tot 20 jaar over om te worden afgebroken. En zo heeft elke afvalsoort zijn eigen afbraaktijden.

Denk aan de vogels Er is nog een nadeel van eten op straat weggooien. Als vogels het eten willen oppakken dat door mensen uit het autoraampje is gegooid, worden ze vaak aangereden. En niet zelden overleven ze dat niet.

Afval scheiden, doe het goed Maar…. afval scheiden werkt alleen als je het goed doet (dus niet per ongeluk papier weggooien bij het plastic of plastic bij het GFT-afval). In Renswoude kun je deze soorten afval scheiden:

  • GFT: groente-, fruit- en tuinafval
  • glas
  • textiel (kleding en beddengoed).
  • papier en karton
  • restafval (alles wat overblijft na afvalscheiding)
  • PMD-afval (plastic, kunststof, blik, drinkpakken).

Renswd 01 02 Helemaal digitaal

Al lijkt digitaal werken de normaalste zaak van de wereld, het scheelt nog niet genoeg papier.

Een kantoormedewerker print gemiddeld altijd nog zo’n 30 velletjes A4 per week. En 1 op de 3 printjes wordt binnen een week weggegooid. Zonde van al die bomen en energie die nodig is om papier te maken. Ook komt lang niet al het oud papier terecht in de oudpapierkliko.

Gelukkig is daar iets aan te doen!