Nummer

29

Warmtepomp

De warmtepomp is dé duurzame warmte-oplossing.
Ga op onderzoek uit. Wat kan er en wat kost dat?

Een warmtepomp is een op-en-top duurzame oplossing die prima past in het streven naar aardgasvrije huizen. Want met een warmtepomp verwarm je zónder gas. De warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Die zet hij om in warmte voor je huis. Er zijn 2 soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp en de volledige warmtepomp (‘all electric’).

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp en een hr-ketel op gas. De warmtepomp doet het meeste werk, de hr-ketel springt bij als het koud is en levert warm water. Een hybride warmtepomp haalt z’n warmte uit de lucht. Met een soort koelkastmotor maakt hij er bruikbare warmte van.

Volledige warmtepomp
De volledige warmtepomp werkt ook op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet deze om in warmte voor je huis. Anders dan de hybride pomp geeft de volledige warmtepomp ook warm water. Daar heeft hij een voorraadvat voor en daarom is de volledige warmtepomp groter dan de hybride – denk formaat hoge koelkast. Deze warmtepomp is alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen.

Meer stroom, maar veel minder gas
Met een hybride warmtepomp gaat je stroomverbruik omhoog. Maar daar staat tegenover dat je (veel) minder gas verbruikt. Dat is milieuvriendelijk: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met 25 procent.

Warmtepomp en zonnepanelen
Als je zonnepanelen hebt, vangen die het nadeel van hoger stroomverbruik voor een groot deel op.

minder lezen meer lezen

Hoe kom je erachter of een warmtepomp iets voor jou is?

Klaar voor de warmtepomp?

Een warmtepomp is een goede en duurzame manier om je huis te verwarmen. Kijk eerst of je huis er geschikt voor is. Vooraf genoeg informatie verzamelen is ook handig. Dus: doe de check!