Nummer

24

Beter zonder gif

Glasreiniger, ongediertemiddeltjes, chloor, cosmetica – je komt vaker in contact met giftige stoffen dan je denkt. Gelukkig kan het ook met minder of zonder gif.

Denk je bij giftige stoffen aan grote chemische fabrieken of de door Shell vervuilde Niger-delta? Dat is geen gekke gedachte. Maar in je dagelijks leven kom je ook in contact met synthetische chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. En dat gebeurt vaker dan je denkt; de wetten en regels voor de veiligheid van producten bestrijken simpelweg niet het hele aanbod. Chloor is gewoon te koop in de winkel en misschien ben jij ook gewend de keuken of wc schoon te maken met chloor, maar het is niet goed voor het milieu. En bestrijd je ongedierte in de tuin met iets giftigs. En heb je wel eens nagedacht over de shampoo of de tandpasta die je gebruikt? Daar zit vaak sodium lauryl sulfate in (SLS, de Nederlandse naam is natriumdodecylsulfaat). Dat zorgt voor schuim, maar het is feitelijk een agressief middeltje dat irritaties aan huid en ogen kan veroorzaken. De fabrikanten verzachten dit effect dan weer door bepaalde soorten olie toe te voegen.

Cosmetica bevat ook vaak schadelijke stoffen (cosmeticaresten horen zelfs bij het klein chemisch afval). Het zou niet in je opkomen die stoffen te eten of te drinken, maar je smeert ze wel op je huid.

Gelukkig zijn er gezonde en duurzame alternatieven voor producten met schadelijke stoffen. Daarmee kun je duurzaam doen en stappen zetten naar een gifvrije wereld. Om te beginnen in je eigen gezin en huishouden. Met een duurzaam afwasmiddel of cosmetica zonder schadelijke stoffen. Een potje bier ingraven in de tuin helpt ook prima tegen slakken.

minder lezen meer lezen

Hoe ga jij zonder gif?

1. Onkruid bestrijden zonder gif

2. Koop duurzame schoonmaakmiddelen