Nummer

18

Wie wat bewaart….

Veel voedingsmiddelen blijven langer goed dan je denkt. Vaak kun je ze ook nog eten na de THT-datum.

Voedsel weggooien is verspilling. Dus als je duurzaam wilt doen, gooi je geen eten weg. Maar hoe weet je nu of voedsel nog goed is?

De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft je informatie. Er zijn 2 soorten: THT-datum en TGT-datum:

  • THT betekent: ten minste houdbaar tot. THT staat op de verpakking van voedsel dat niet snel bederft. Na de THT-datum is de kwaliteit van het product misschien wat minder, maar je kunt het nog wel veilig eten.
  • TGT betekent: te gebruiken tot. TGT staat op producten die snel bederven, zoals vlees, vis, voorgesneden groeten en kant-en-klaarmaaltijden. Na de TGT-datum kun je deze niet meer veilig eten.

De datum voor THT en TGT is van toepassing zo lang de verpakking nog dicht is.

Tip: is de THT-datum voorbij? Kijk, ruik en proef dan eerst. Zo kom je erachter of het product nog eetbaar is. Bij een TGT-datum geldt: het product eten of invriezen vóór deze datum.

minder lezen meer lezen

Hoe ga jij met eten om?

1. Koop duurzame tubeware

2. Lees meer over de houdsbaarheidsdatum

3. Voorkom voedselverspilling

Wist je dat 1/3 van al het eten op de wereld wordt verspild? Dat is best veel toch?

In de hele keten, van de akker tot aan de tafel, wordt voedsel verspild. En daarmee wordt niet alleen het eten zelf verspild, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig waren om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en vervoer. Voedselverspilling heeft veel schadelijke gevolgen voor het milieu – het zorgt namelijk voor 8% van de wereldwijde CO2e-uitstoot. En dat is slecht nieuws voor onze aarde.