Veel voedingsmiddelen blijven langer goed dan je denkt. Vaak kun je ze ook nog eten na de THT-datum.
Voedsel weggooien is verspilling. Dus als je duurzaam wilt doen, gooi je geen eten weg. Maar hoe weet je nu of voedsel nog goed is?
De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft je informatie. Er zijn 2 soorten: THT-datum en TGT-datum:
- THT betekent: ten minste houdbaar tot. THT staat op de verpakking van voedsel dat niet snel bederft. Na de THT-datum is de kwaliteit van het product misschien wat minder, maar je kunt het nog wel veilig eten.
- TGT betekent: te gebruiken tot. TGT staat op producten die snel bederven, zoals vlees, vis, voorgesneden groeten en kant-en-klaarmaaltijden. Na de TGT-datum kun je deze niet meer veilig eten.
De datum voor THT en TGT is van toepassing zo lang de verpakking nog dicht is.
Tip: is de THT-datum voorbij? Kijk, ruik en proef dan eerst. Zo kom je erachter of het product nog eetbaar is. Bij een TGT-datum geldt: het product eten of invriezen vóór deze datum.