Nummer

5

Nieuwe kans voor tweedehands

Soms heb je gewoon zin in iets nieuws. Kleding, meubels of accessoires voor je huis, speelgoed of een mooi boek. Vraag je je wel eens af: waarom nieuw kopen als dat wat je wilt hebben er al is? Als je goed zoekt, vind je vaak iets unieks of moois tussen tweedehands spullen. Of zelfs op straat – een oud kastje dat je weer als nieuw maakt met een lik verf. Marktplaats is er groot mee geworden, en het is niet voor niets dat de winkels voor tweedehands (design)meubels en kleding als paddestoelen uit de grond schieten. Bewust winkelen wordt zo steeds gemakkelijker.

Maak nieuw van oud
Ben je handig, dan is iets nieuws maken van oud materiaal ook een duurzaam idee. De gemeente Renswoude geeft het goede voorbeeld in de nieuwe wijk Beekweide. Daar zie je straatmeubilair dat is gemaakt van oude stalroosters (‘circulair meubilair’ wordt dit genoemd). Kijk eens om je heen: zie je spullen of materialen waar je iets nieuws van kan maken? Een goed voorbeeld voor thuis zijn oude kledingstukken die je niet meer draagt. Tover ze om tot een nieuw rokje of broek voor je dochter of zoon. Of tot een uniek zelfgemaakt kussentje. Zo geef je materiaal een tweede kans. Dat is nog ‘es duurzaam doen!

minder lezen meer lezen

Geef producten een tweede kans

1. Kijk eens online

2. Bezoek eens de bazaar of rommelmarkt

3. Laat je inspireren door mooie circulaire voorbeelden in Beekweide

4. UITDAGING: Zet de 'bloemetjes' buiten en maak mensen blij

Zet spullen in de voortuin die nog prima een 2e ronde meekunnen en die jij niet meer gebruikt.

Doe er een briefje bij: neem dit mee als je het kunt gebruiken! De spullen zijn vaak zo weg; jij blij, nieuwe eigenaar blij.