Nummer

23

Samen sta je sterk

In je eentje kun je al veel doen aan duurzaamheid. Maar samen kun je nog meer bereiken. Met school, met de buren of de hele straat. Duurzaamheid is voor iedereen!

Het is nodig! Onze ecologisch voetafdruk moet kleiner. De voetafdruk is de hoeveelheid land die nodig is om jouw CO2-uitstoot te compenseren. Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,63 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare! Op dit moment hebben we anderhalve aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken. We vragen dus meer van de aarde dan ze kan bieden. Hierdoor komen ook de natuur en soortenrijkdom onder druk te staan en erven volgende generaties een aarde die steeds minder leefbaar wordt.

Er zijn veel manieren om duurzaam te doen. Je verkleint je voetprint, het is leuk en het vergoot je geluk. Door anderen te inspireren vergroot je ook je handafdruk.

De duurzame opgave is groot, samen kunnen we die aan.

minder lezen meer lezen

Jij kunt inspireren!

Ga het gesprek aan

Het gesprek aangaan over duurzaamheid is niet altijd makkelijk. Je kan stuiten op onbegrip of een lacherige reactie krijgen. Leer het gesprek aangaan en ervaar dat dit ontzettend mooie momenten kan opleveren. En natuurlijk een duurzame impact!

2. Inspireer met een duurzaam cadeau

Koop een duurzaam cadeau voor iemand en vertel het verhaal erbij als je het geeft. Je zult merken dat het (nog) meer gewaardeerd wordt en dat het mensen inspireert om zelf ook duurzaam te gaan denken en doen.

3. Geef en help anderen om in actie te komen

4. Speel en deel Doezaam met anderen